Bij een perfecte verbranding heeft een gasvlam een blauwe kleur, bij minder rijk gas slaat ze misschien oranje of rood uit. Maar dan nog zorgen de netbeheerders er voor dat de caloriewaarde van het gas aan de normen voldoet.
Geel staat voor giftig en/of corrosief. Rood staat voor brandbaar. Lichtblauw staat voor oxiderend. Lichtgroen staat voor inert.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Ten tweede wordt de vlam gekleurd door aangeslagen (energierijke) radicalen.
Vocht in de lucht, maar ook stof of andere partikels kunnen de vlam van een kookbrander oranje kleuren. CO kleurt de vlam geel. Soms zie je bij een vlam van een kookbrander gele tippen en soms zelfs een koolstofslier (roet) ervan afkomen. CO ontstaat als een vlam afkoelt, bijvoorbeeld door een pandrager.
Verschillende kleuren
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Om blauwe vlammen te maken gebruik je koperchloride of calciumchloride. Om turquoise vlammen te maken gebruik je kopersulfaat. Om rode vlammen te maken gebruik je strontiumchloride. Om roze vlammen te maken gebruik je lithiumchloride.
Het geel van een vlam zijn gloeiende koolstofdeeltjes. Die zijn er alleen als er geen volledige verbranding is. Het blauw of soms beetje groen is de kleur van de volledige verbranding van koolwaterstoffen, waar nog een kleine verontreiniging van metalen in zit.
Wanneer de luchttoevoer bijna volledig gesloten is en er niet zoveel zuurstof bij kan, zie je een gele vlam. De moleculen in het aardgas reageren dan met minder zuurstofmoleculen dan mogelijk is. Zo krijgen we een onvolledige verbranding. Daarbij ontstaat roet, koolstofmonoxide (CO) en water.
Zijn de vlammen van gastoestellen (geiser, kaskachel, cv-ketel, fornuis) niet blauw maar oranje of geel, of hoort u vreemde geluiden, neem dan contact op met een erkend installateur. Gele of oranje vlammen duiden op een probleem waarbij koolmonoxide kan vrijkomen. Houd u aan de gebruiksaanwijzing van toestellen.
Mogelijke indicaties voor koolmonoxide zijn:
De waakvlam van de geiser of gaskachel is oranje en hoger dan normaal. De vlam in een goed afgestelde geiser is blauw. Beslagen ramen. De vrijkomende waterdamp wordt niet goed afgevoerd via het afvoerkanaal, waardoor de ramen beslaan.
Het blauw net onder het wit is het heetst. Rnd 1200 celsius.
Zo staat: lichtgroen voor 'verstikkend' vuurrood voor 'brandbaar' lichtblauw voor 'brandbevorderend' lichtgeel voor 'giftig' Indien een gasmengsel meerdere eigenschappen heeft, worden deze in maximaal 2 ringen op de schouder aangegeven.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.
Stikstof is een niet-metaal uit de stikstofgroep en een reukloos en kleurloos gas dat 78% van de aardatmosfeer uitmaakt.
Aan de hand van het etiket op de cilinder of de cilinderkraag kunt u nagaan welk gas de cilinder bevat. Op het etiket vindt u ook cruciale veiligheidsinformatie. Dit zijn de verschillende elementen die u op een typisch cilinderlabel zult vinden: Productnaam.
De grijze gasfles bevat ongeveer 10,5 kg of in liters uitgedrukt 21 liter propaangas. Een lege, grijze gasfles weegt circa 11 kg. Gevuld met 10,5 kg propaan weegt de grijze gasfles zo'n 21,5 kg. De grijze gasfles bevat net als de groene 5 kg gasfles vloeibaar propaan dat bij gebruik omgezet wordt in gas.
Aan het vlammetje in een cv-ketel kunt u zien of de ketel zuurstofgebrek heeft. Een geel-oranje vlam in het toestel wijst op te weinig zuurstoftoevoer. Bij een goede verbranding is de vlam mooi blauw.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.
Vuurwerk dankt zijn mooie kleurtjes aan de verschillende metaalzouten die door verhitting bepaalde vlamkleuren veroorzaken. Zo krijg je een groene kleur bij boraten, kleurt een vlam met koper blauwgroen, levert strontiumchloride een rode kleur op en geeft kalium een paarse vlam.
Dimlicht. Het groene lampje (koplamp met schuine streepjes ervoor) van het dimlicht brandt, wanneer je je dimlicht voert. Het is verplicht om 's nachts, in tunnels en bij mist of neerslag deze verlichting te voeren.
Controleer regelmatig of u goed stookt.
Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding.
Vuur heeft geen schaduw, omdat vuur licht manifesteert en duisternis verdrijft. De boodschap: zend licht uit en duisternis verdwijnt.
Reacties. Het vuur van een aansteker is een vlam. Een vlam is de kleinste vorm van vuur en varieert tussen de 300 - 1000 graden celcius. Het binnenste blauwe gedeelte van een vlam is het altijd het heetste en het buitenste gele gedeelte het minst heet.