Bij het berekenen van het schadebedrag speelt de dagwaarde van de auto een belangrijke rol. Een nieuwe auto verliest namelijk al waarde, zodra deze op uw naam staat. Vanaf dat moment is de auto niet meer nieuw. Het bedrag dat de auto bij verkoop oplevert, is de dagwaarde.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
De uitbetaling kan contant gebeuren of via een overschrijving op de rekening van de persoon die vergoed moet worden (jezelf in het geval van een omniumverzekering, het slachtoffer in het kader van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, de partner of de kinderen bij een overlijdensverzekering …).
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Beide schuldig aan autoschade
Heb je een schade zelf veroorzaakt of ben je medeschuldig, dan zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. De kosten kunnen hoog zijn, maar daarvoor ben je verzekerd via je verplichte WA-verzekering. Jouw verzekeraar keert dan een bedrag uit aan de tegenpartij.
Nadat de expert het voertuig heeft bekeken, duurt het gemiddeld 5 werkdagen voordat het expertiserapport door ons is ontvangen. Op dat moment sturen wij het expertiserapport door naar de maatschappij van de tegenpartij en is het rapport voor u inzichtelijk in de portal.
Hoelang mag een tegenpartij over een schadeafwikkeling doen? Volgens artikel 4:70, lid 6 van de Wet op het financieel toezicht (WFT) moet een aansprakelijk gestelde autoverzekeraar uiterlijk drie maanden ná ontvangst van de aansprakelijkstelling een onderbouwd standpunt innemen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Het eigen risico is een van de schadeposten die u kunt verhalen op de aansprakelijke partij (die haar aansprakelijkheid meestal heeft verzekerd). Ook bij een kleiner ongeval, waarbij de onkosten en klachten beperkt blijven, kunt u het eigen risico verhalen.
Is er sprake van gering letsel, dan heeft u recht op een schadevergoeding tot een maximum van 2.000 euro. Onder gering letsel vallen onder andere de volgende voorbeelden: kleine botbreuken, een lichte hersenschudding, kneuzingen, schaafwonden of andere kleine vleeswonden.
Risico is de verwachte schade van een gebeurtenis. Je berekent het risico = kans op gebeurtenis x de schade als gevolg van die gebeurtenis.
Wanneer er sprake is van gering letsel, heeft het slachtoffer doorgaans recht op een schadevergoeding tot 2.000 euro. Er is sprake van gering letsel in geval van een lichte hersenschudding, kneuzingen of kleine vleeswonden. Wanneer er sprake is van licht letsel, kan de schadevergoeding oplopen tot 3.500 euro.
Dit betekent dat de expert de oorzaak en de omvang van de autoschade vaststelt. Vervolgens schrijft de schade-expert een schaderapport en zet hij/zij het schadeherstelproces in gang. Daarnaast controleert de expert of je voldoet aan de polisvoorwaarden en beantwoordt hij —indien gewenst— vragen over de reparatie.
Voor het taxeren van de schade kijkt de schade expert voornamelijk naar de grootte van de schade, de reparatiemethode en de kosten die hierbij komen kijken. Bij het taxeren van de kosten zal de schade expert vaak in overeenstemming met een schadehersteller op de uiteindelijke taxatie uitkomen.
De schade expert stelt de oorzaak en omvang van de schade vast. Hij of zij controleert of u voldoet aan de polisvoorwaarden. De expert beantwoordt vragen over de reparatie. De schade expert maakt een schaderapport op.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Als je schade claimt, onderzoekt de verzekeraar wie schuldig is, wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoeden zij het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren.
Bel 112 voor een ambulance of politie. Dit is in Nederland niet nodig bij lichte blikschade. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.
Verzekeringsfraude onderzoeken
Ze kunnen bijvoorbeeld: Een toedrachtonderzoeker inschakelen om een interview af te nemen bij de verzekerde of betrokken derden. Persoonsgegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals het kentekenregister van de RDW, de Kamer van Koophandel of het Kadaster.
Weigert je verzekeraar uit te betalen? Neem dan een advocaat in de arm gespecialiseerd in het verzekeringsrecht. Je advocaat zal met de verzekeraar in gesprek gaan en wanneer het nodig is een procedure starten.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.