De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt. Door dit wolkendek is Venus vanaf de aarde ook vaak goed te zien, omdat het wolkendek veel licht weerkaatst.
Door het methaan krijgt Uranus zijn blauwgroene kleur. Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Temperatuur en zonlicht
Mercurius kent enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag loopt de temperatuur op tot zo'n 700 K (427 °C), overigens minder hoog dan op Venus, en 's nachts daalt zij tot 100 K (−170 °C).
De temperatuur aan het oppervlak van Venus is erg hoog (737 K = 474 °C) en varieert nauwelijks van de zonovergoten zijde tot de nachtzijde. De temperatuur van de grond ligt dicht bij 460 °C. Het temperatuurprofiel tussen 0 en 100 kilometer verschilt merkbaar van dat van de Aarde (zie figuur 1).
In de dichte wolken die Venus omhullen, zweeft misschien iets dodelijks rond: een vies ruikend, brandbaar gas genaamd fosfine, dat zeer giftig is voor organismen die zuurstof nodig hebben om te overleven.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon en staat op 108 miljoen kilometer. Een jaar op Venus is korter dan op aarde en duurt maar 225 dagen. Doordat Venus heel langzaam om haar as draait, duurt een dag juist langer, wel 117 aarddagen!
Alle planeten die niet van harde materie (zoals de Aarde) maar van gas of ijs zijn gemaakt, hebben ringen. De gasplaneten (ook wel 'gasreuzen' genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel 'ijsreuzen' genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen.
De aarde wordt daarom ook wel de blauwe planeet genoemd. de blauwe kleur komt van het water dat het grootste deel van de aarde bedekt, zo'n 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het water is verdeeld in enorme uitgestrekte oceanen en zeeën. en het krioelt er van het leven!
Het voorkomen van grote hoeveelheden vloeibaar water aan het aardoppervlak onderscheidt de Aarde van andere planeten. Vanwege dit feit wordt de Aarde wel de "blauwe planeet" genoemd.
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
Voor het eerst hebben wetenschappers fysiek bewijs gevonden voor de theorie dat Jupiter de oudste planeet is van ons zonnestelsel. De planeet ontstond vermoedelijk binnen een miljoen jaar nadat de zon begon te schijnen. Dat blijkt uit een analyse van meteorieten die zijn gevonden op aarde.
In het zonnestelsel zijn Uranus en Neptunus de ijsreuzen (met massa's van resp 14,5 en 17,5 maal die van de Aarde).
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de Zon. Haar gemiddelde afstand tot de Zon is slechts 58 miljoen kilometer. Zo dicht bij de Zon kan de temperatuur op Mercurius overdag oplopen tot wel 465 graden Celsius.
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel.
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.
De aarde wordt daarom ook wel de blauwe planeet genoemd. de blauwe kleur komt van het water dat het grootste deel van de aarde bedekt, zo'n 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het water is verdeeld in enorme uitgestrekte oceanen en zeeën.
Mars wordt vaak de 'Rode Planeet' genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod. Dankzij ruimteonderzoek weten we tegenwoordig dat de planeet die kleur heeft omdat de rotsen op Mars roest bevatten.
De meeste planeten hebben een maan. Onze aarde heeft er één, maar Saturnus heeft er wel 65 en er Zijn er waarschijnlijk nog meer die we nog niet hebben ontdekt. Veel van wat wij weten over Saturnus is ontdekt door dit ruimtevaartuig; de Cassini-Huygens sonde.
Jupiter, de grootste planeet binnen ons zonnestelsel, is berucht om zijn extreme weersomstandigheden. In de grote rode vlek woedt een permanente storm.
Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus bestaan uit gas.Daardoor zijn ze ongeschikt voor leven zoals wij dat kennen, en trouwens ook om op te landen.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
Venus en Uranus draaien met de klok mee om hun as, in plaats van tegen de klok in, zoals alle andere planeten. Stel, je zou op Venus naar een zonsopgang kijken – wat overigens onmogelijk is door het dikke wolkendek – dan gaat de zon in het westen op.
Leven zoals wij het op aarde kennen, is onmogelijk op Venus omdat de atmosfeer te weinig waterdamp bevat.