Koffie en sigaretten als ontbijt De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret.
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
De Grieken beginnen hun dag altijd met een stevige mix! Een typisch Grieks ontbijt bestaat meestal uit een grote verscheidenheid aan brood, gebak, fruit en Griekse yoghurt . Deze voedingsmiddelen hebben een hoge voedingswaarde en zijn een geweldige bron van energie — een uitstekende manier om uw Griekse foodavonturen te beginnen!
Grieken houden van brood, marmelade, gebak, allerlei soorten kaas en gebakken producten voor het ontbijt. Als je het wegspoelt met sterke koffie of een glas melk, afhankelijk van de leeftijd, zijn ze klaar voor alles!
De oude Grieken kenden drie dagelijkse maaltijden: een ontbijt (ἀκρατισμός / akratismós) bestond uit gerstebrood gedoopt in ongemengde wijn (ἄκρατος / ákratos), eventueel aangevuld met vijgen of olijven. een middagmaal (ἄριστον / ariston) werd gegeten rond of even na de middag.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Ontbijt, lunch en diner
Romeinen die het zich konden veroorloven, aten drie keer per dag. Het ontbijt was licht en bestond uit honing en brood – grof voor de armen, wit voor de rijken – soms aangevuld met dadels en olijven.
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Olijven zijn een hoofdbestanddeel van de Griekse keuken en worden vaak gegeten bij het ontbijt, samen met andere gerechten . Ze zijn er in verschillende kleuren en smaken, en voegen een pittige smaak toe aan de maaltijd. Kaas is ook een belangrijk onderdeel van een Grieks ontbijt, waarbij feta de meest geconsumeerde variant is.
Tegenwoordig is het ontbijt veel meer verwesterd en eten Grieken ontbijtgranen met melk , brood met jam of honing, yoghurt met honing. Veel Grieken drinken alleen koffie en nemen onderweg naar hun werk of school iets mee, zoals een kaastaart, spinazietaart, de populaire sesambagel-stijl "koulouri" of zelfs een croissant.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
In Griekenland belandden we vaak bij een leuke bistro in de buurt, of bij een Griekse bakkerij voor een ontbijtje to go wanneer we een drukke dagplanning hadden. Zo´n ontbijt was dan meestal een frappé, koffie of sinaasappelsap met een (belegd) broodje. Voor ongeveer €5,00 p.p. heb je een goede start van de dag.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Ouzo kan ook rechtstreeks uit een shotglas worden gedronken . Ouzo wordt vaak geserveerd met een klein bordje met verschillende voorgerechten, mezes genaamd, meestal kleine verse vis, friet, olijven en fetakaas. Ouzo kan worden beschreven als een smaak die lijkt op absint, wat lijkt op drop, maar dan zachter.
Grieken houden ervan om honing of fruitconserven toe te voegen aan hun yoghurt om de natuurlijke pittige smaak te zoeten, en ze eten het ook als dessert . Yoghurt in zijn puurste vorm is moeilijk te vinden buiten het land, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk yoghurt (van dit soort) eet.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Griekse broodring - Koulouria
De Koulouria is een van de populairste broodsoorten in heel Griekenland, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom!
Rijke mensen hebben vaak toegang tot exclusieve ingrediënten en chef-koks die gastronomische meesterwerken creëren. Kaviaar, truffels, foie gras en zeldzame wijnen zijn slechts enkele voorbeelden van ingrediënten die regelmatig op hun tafels verschijnen.
Arme mensen aten meer gierst, en rijke mensen aten meer tarwe. Vanaf ongeveer 100 na Christus begonnen arme mensen ook haver te eten. Als je arm was, at je ook groenten zoals linzen en komkommers, uien, knoflook en sla , fruit zoals appels en vijgen, noten en soms kaas en eieren.
Als ontbijt aten ze pap, pannenkoek, aardappel of brood met reuzel, stroop en af en toe jam. Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen.