Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Ook bij een wond, infectie of eczeem is wassen vaak aan te raden. Beperk dit wel altijd tot het minimum. Het al eerder benoemde vetlaagje dient zo weinig mogelijk weggespoeld worden. Dit laagje beschermt je paard tegen kou, water en geeft een persoonlijke geur af.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Je kan heel goed je paard wassen met alleen water, maar vaak wordt er zeep gebruikt. Een goede zeep verwijderd het vuil en ontvet de huis meestal niet.
Het te vaak wassen met paardenshampoo is niet goed voor het paard. Was dus bijvoorbeeld alleen de staart en de vacht wanneer dit echt nodig is. Het te vaak wassen zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën van het paard uit de vacht gewassen worden waardoor het paard een doffe vacht krijgt.
Je maakt je paard gewoon van boven tot beneden nat en doet de kraan uit. Wat je nu het beste kunt doen (en wat ik ook altijd doe) is een emmer water pakken. Je spons of borstel nat maken, daar wat shampoo op doen en dan gaan schrobben op je paard zodat al het vuil er goed af gaat.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
In een ruitersportzaak kun je speciale paardenshampoo kopen, vaak zijn er zelfs verschillende soorten voor verschillende paarden. Als je dit niet wilt, kun je babyshampoo of een andere zachte 'mensenshampoo' (bijvoorbeeld Neutral) gebruiken. Eerst maak je de pony nat met water tot zijn vacht een stuk donkerder is.
Voor paarden met wat huid problemen zijn er de speciale shampoos zoals een derma wash van Cavalor, Van BR of van Sectolin of de Tea Tree en mint shampoo van NAF. Deze zijn ontwikkeld om te reinigen en verzachten. In de shampoo zit tea tree olie wat verzacht, antibacterieel werkt en jeukstillend is.
Paarden kunnen meestal goed overweg met zomerse temperaturen, maar te veel zon en hitte kunnen ook slecht voor ze zijn. Een zonnesteek of hitteberoerte liggen op de loer.
Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm. Het belangrijkste is dat je, na het wassen van je paard, niet te snel van deken wisselt. Je paard gaat dan op stal met een natte deken en kan dan sneller ziek worden.
Een wit paard schoon krijgen met alleen een borstel is een onmogelijke taak. Om hem echt weer spierwit te krijgen zul je toch echt moeten wassen. Hiervoor kan je het beste een zilvershampoo gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor lichte vachtkleuren, dus palomino, cremello, bont, wit en alles daar tussenin.
Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen.
Maak de manen en staart nat met een slang, een spons of een emmer. Houd hierbij rekening met wat jouw paard fijn vindt. Sommige paarden worden angstig van een waterslang of emmer. Breng de shampoo rechtstreeks op de manen en staart aan, masseer de shampoo in de manen en staart en spoel het daarna weer uit met water.
Je kan een paard niet wassen met dezelfde shampoo als die wij mensen gebruiken. De reden hiervoor is dat de paardenshampoo zorgt dat de beschermingslaag van de huid en de geur van het paard behouden. Deze geur gebruiken paarden om met elkaar te communiceren.
Paardenshampoos. Mocht je paard een wasbeurt nodig hebben kun je met een paardenshampoo al het vuil en vlekken loswerken. Je paard zal de douche na een harde work-out of een hete zomerdag op de paddock of op het weiland erg waarderen. Veel paardenshampoos zorgen voor een frisse vacht en glanzende manen en staart.
Rijden in de regen levert voor een paard geen problemen op behalve bij slagregen. Dan zal het paard instinctief met zijn achterhand tegen de regen in gaan staan en is hij moeilijk tegen de wind in te rijden. Het ene paard is daar fanatieker in dan het andere.
Geef bietenpulp
Bietenpulp is de aanvulling op het rantsoen van een mager paard. Voorwaarde is wel dat het bietenpulp is die geschikt is voor paarden. Dus de bietenpulpvlokken moeten gespoeld zijn en gewassen en voldoende verhit. Zo is het suikergehalte laag genoeg en kan het geweekt gegeven worden.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten. Een goede bescherming kan zijn een beschutte plek in de wei, of het aankleden van het paard met een paardendeken.
Een zweetdeken wordt veelal gebruikt na inspanning. Een zweetdeken neemt het vocht op van het paard, bijvoorbeeld na inspanning wanneer hij gezweet heeft, zodat hij sneller opdroogt. Een zweetdeken trekt het vocht uit de huid van het paard in de deken.
Re: Hoe krijg je een paardenstaart wit ? Betadine shampoo !! Eerste keer lang in laten trekken en goed uitspoelen. Daarna nog een keer wassen voor de laatste restjes en je hebt een prachtige witte staart !!