In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Jij in de 27ste week. Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan! Grote kans dat nu ook je wallen beginnen te groeien.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Vrouwen met: ondergewicht (BMI < 18,5): 12 en 18 kilo. normaal gewicht (BMI 18,5-25): 11 en 16 kilo. overgewicht (BMI 25-30): 7 en 11 kilo.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Vandaar dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 24 en 28 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 22 en 26 weken zwanger. Ik ben alweer 6 maanden onderweg.
Gewicht uitgesplitst
Baarmoeder: 0,8 tot 1 kilo. Placenta: 0,5 kilo. Vruchtwater en extra vocht: 1,5 tot 2 kilo. Extra bloed: 1,5 kilo.
Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap
Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling.
Jij komt ongeveer een halve kilo aan per week. Je zult blijven aankomen tot net voor bevalling. Probeer deze gewichtstoename niet te vertragen. Zelfs als je meer aankomt dan je lief is.
Jij in de 31e week van je zwangerschap
Je gewicht neemt sneller toe in deze fase, waarschijnlijk een halve kilo per week. Omdat je lichaam zwaarder wordt, is het goed om ontspanningsoefeningen te doen. Probeer in deze periode goed op je houding te letten. Je rug kan je anders parten gaan spelen.
In week 29 ben je gemiddeld zo'n tien kilo aangekomen. Het meeste gewicht wordt ingenomen door vetreserves, daar heb je 3,5 kilo meer van dan voor je zwanger werd. Verder heb je extra vocht en bloed, en wegen je borsten zwaarder. Daarnaast heb je opeens een veel grotere baarmoeder, een placenta en vruchtwater.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.
Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby. Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan.
Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.