Wanneer je rechtop zit of staat, dien je je bovenarmen ontspannen langs je lichaam te kunnen houden. Vervolgens buig je je elleboog ongeveer 90 graden (in een rechte hoek). Het puntje van je elleboog moet het werkblad nèt raken. Op die manier heb je de ideale hoogte ingesteld.
Langdurig zitten vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van lage rugpijn. Een alternatief bij kantoorwerk is om te gaan staan, maar ook bij langdurig staan is er een associatie gevonden met lage rugpijn. De intradiscale druk is bij zitten en staan nagenoeg gelijk.
Juiste zitdiepte: uw lichaam moet goed aansluiten aan de onderkant van de rugleuning van de stoel, waarbij er een vrije ruimte is tussen de zitting en de rug. Juiste armleggerhoogte en breedte: schouders recht en de armen leunen in een hoek van 90 graden op de armleggers.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen. Ook kunnen extreme houdingen (waarbij de uiterste gewrichtsstand wordt ingenomen) zorgen voor spanning op pezen, banden en spieren. Werken met gebogen of gedraaide rug kan leiden tot rugklachten.
Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc. Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.
De gemiddelde zithoogte van een eettafelstoel zit tussen de 43 en 46 centimeter. Het beste is om altijd minimaal 20 centimeter ruimte te bewaren tussen de onderkant van het blad en de zitting van je eetkamerstoelen. Heb je dus een lagere tafel, kies dan voor een zithoogte rond de 40 cm.
Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
In feite kan rechtop zitten schadelijk zijn voor je wervelkolom. Als je rechtop zit, zet je onnodig druk op je tussenwervelschijven en ligamenten, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Probeer in plaats van rechtop te zitten, achterover te leunen in je stoel of op je rug te liggen.
Zodra je niet rechtop zit, moeten de spieren en pezen harder werken om ervoor te zorgen dat je niet inzakt. Bovendien vormen de oppervlakten van de tussenwervelschijven een wig, waardoor de schijf teruggeduwd wordt in de richting van het ruggemerg.
Met je benen over elkaar zitten: niet meer doen!
Zo zorgt het ervoor dat de zenuwen van je benen afgekneld worden. Daarnaast belemmer je de bloedtoevoer van een heel groot deel van je lichaam: van je onderbuik tot in de puntjes van je tenen. Op de lange termijn kan dit spataderen veroorzaken.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Op de grond zitten helpt op een natuurlijke manier een slechte houding corrigeren. In kleermakerszit op de vloer versterk je je onderrug. Ook je spieren, pezen en kapsels langs de wervelkolom worden steviger (maar niet gespannen).
Kies fauteuils met bijvoorbeeld een vast zitkussen, maar liever nog volledig gestoffeerde exemplaren. Zo zit je altijd op een zachte ondergrond. Stof, wol, bouclé: het zit allemaal super comfortabel én ziet er prachtig uit. Daarnaast sluit het ook helemaal goed aan bij de laatste trends.
Om een stoel naar achter te kunnen schuiven, heb je zo'n 60 tot 70 centimeter nodig. Ook als je de tafel tegen een wand wilt plaatsen, moet je rekening houden met deze lengte.
Heb je een stoel met een iets lagere zithoogte (40 tot 41 cm)? Dan adviseren wij om ervoor te kiezen om een wat lage tafelhoogte te nemen, bijvoorbeeld 73 cm. Is de hoogte van jouw eetkamerstoelen tussen de 44 en 47 cm? Dan kun je beter kiezen voor een eettafel van ongeveer 75 cm.
Meubels op pootjes
Eerder verklapten we al dat je het best kunt kiezen voor een bank op pootjes, als je klein woont. Hierdoor creëer je namelijk luchtigheid en een gevoel van ruimte, doordat de bank minder log oogt. Bovendien: hoe meer vloer je ziet, hoe beter.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
De hoogte van de zitting is een van de belangrijkste kenmerken van een bank voor als je op leeftijd bent. Het is belangrijk dat de bank niet te laag is, omdat het anders lastig kan zijn om op te staan. Een zitting van 45 tot 50 cm is een goede hoogte voor ouderen.
Het lange staan op een harde vloer is vermoeiend voor je lijf, het kost ongeveer 20 % meer energie dan zitten. Als je met beide voeten plat op de grond staat wordt de druk op het bloedvatenstelsel vergroot, dit vergroot de kans op spataderen. Daarom is het belangrijk aandacht te schenken aan een gezonde sta-werkplek.
Als de spieren in de romp vermoeid raken, kan het bovenlijf een beetje scheef gaan hangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijn tijdens het wandelen, waardoor je nog schever gaat lopen om de pijnlijke spieren of gewrichten te ontzien.