Het sneeze effect. Het volledig sluiten van de toiletpot helpt bij een goede toilethygiëne. Als je een wc doortrekt zonder de deksel op de pot te doen, worden er miljoenen bacteriën het kleinste kamertje in geslingerd. Deze bacteriën landen grotendeels op de bril, in de toiletpot en op de muren.
Omdat vrouwen altijd hun bezoekjes naar het toilet zittend doen, en mannen af en toe zitten en af en toe staan, wordt er vaker gezeten dan gestaan en dus is het beter om de bril altijd naar beneden te houden. We plassen allemaal namelijk gemiddeld zo'n 7 keer per dag.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Wc-papier beschermt niet, integendeel
Sterker nog: de kans dat je met een lading bacteriën op je kont het toilet verlaat is juist groter als je de bril eerst bedekt met wc-papier.
Hygiëne. U-vormige toiletten hebben iets meer 'ademruimte' waardoor er geen lichaamsdelen ongewenst tegenaan kunnen bengelen. Bovendien is dat gedeelte zo ook meteen helemaal urinespetter-vrij. Daarnaast zijn de U-vormige toiletbrillen ook vrouwvriendelijker.
Knoflook beschermt tegen bacteriën
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
Het is een eeuwige strijd tussen mannen en vrouwen en dat op het kleinste kamertje van het huis: Moet de toiletbril omhoog of omlaag na een toiletbezoek? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Zowel mannen als vrouwen moeten de WC-bril helemaal omlaag doen, dus ook de klep die er nog boven zit.
Nee, dat is een mythe. Als je blaas echt te vol zit, dan leegt die zich simpelweg via je urineweg. Zit je dan niet op de wc, dan heb je een probleem. Ook wel logisch: je sluitspier is de zwakste plek van je blaas.
De meesten van ons gebruiken toiletpapier, dus dit is geen vreemde vraag. Is toiletpapier hygiënisch? Het eenvoudige antwoord is: ja. Als je toiletpapier gebruikt om je billen af te vegen, het na gebruik door het toilet spoelt en daarna grondig je handen wast, is er niets dat erop wijst dat het onhygiënisch is.
Wc-papier trekt meer ziektekiemen aan
Onderzoek van The Sun heeft namelijk uitgewezen dat het bedekken van de toiletbril met wc-papier er juist voor zorgt dat er méér ziektekiemen worden aangetrokken.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien. Hotels en restaurants in gebieden met smalle leidingen hangen voor toeristen vaak een briefje op.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Maar waar komt die specifieke Franse voorkeur nu vandaan? Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
Waarom is de kleur van wc papier altijd wit? WC papier is doorgaans wit omdat het samengeperste papier wit van kleur is en de bruine lijm waarmee het samengeplakt is met een bleekmiddel er wit uit gaat zien.
In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen. De ongeschreven regel luidt dus: zolang je je dus prettig voelt bij het woord dat je gebruikt, kan het niet fout zijn.
Uit zijn onderzoek is gebleken dat grote aantallen bacteriën en ziektekiemen zich verzamelen in de toiletpot. De belangrijkste ontdekking was echter dat elke keer als het toilet wordt doorgespoeld, er een onzichtbare wolk van vies water met fecale bacteriën uit de pot gelanceerd wordt.
Bacteriën wc-mat
De wc-mat is namelijk de perfecte plek voor bacteriën. Je staat er vaak met je schoenen op waarmee je net daarvoor nog op straat hebt gelopen. En bij mannen die niet goed kunnen richten kunnen nog wel eens urinedruppels in de mat komen... supervies natuurlijk.
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. De oorlog in Oekraïne is een belangrijke oorzaak volgens topman Walter Schalka van Suzano.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
,,De vraag is hoe oud de wc-bril is. Soms moet hij vervangen worden, misschien al na een paar jaar. Als het eenmaal ingevreten is, krijg je het nooit meer wit en schoon. Maar er zijn gelukkig wel oplossingen als het nog niet al te geel is.
Over het algemeen steek je de bout van de wc-bril door de bevestigingsgaten van de toiletpot. Vervolgens draai je de moertjes aan de onderkant van de toiletpot stevig aan. De wc-bril zit dan vast en het toilet is weer klaar voor gebruik.
Soft closing is een term die gebruikt wordt bij wc-brillen. Soft closing zorgt ervoor dat een wc-bril op een stille en voorzichtige manier dicht valt. Dit komt door de dempers die in de scharnieren zitten bij producten met soft-closing. Deze dempers zorgen er dus voor dat de deksel van een wc-bril rustig neerdaalt.