In veel academische teksten mogen de ik-, jij- en wij-vorm niet gebruikt worden. Vaak mag dit wel in: het voorwoord van een scriptie of verslag. een essay.
In de ondertitel geef je extra informatie, zodat de lezer precies weet wat er in je scriptie staat. Voor de ondertitel geldt dat deze niet prikkelend hoeft te zijn, maar vooral informatief. Zo weet je lezer wat hij of zij van je tekst kan verwachten.
Voordat je begint met je onderzoek en je scriptie, doorloop je zes stappen. Je moet een opdrachtgever kiezen, een onderwerp kiezen, de probleemoriëntatie maken, de hoofdvraag en deelvragen opstellen en je onderzoeksopzet vormgeven. Dit vooronderzoek is erg belangrijk als je een goede scriptie wilt schrijven.
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen.
Studiepunten. Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).
Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator
Probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding en vraag een feedbackgesprek aan bij je afstudeerbegeleider of examinator. Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn dat je scriptie is afgekeurd.
Onderzoek begint met een vraagstelling of probleemstelling. Voor vraagstelling wordt ook wel de term 'hoofdvraag' gebruikt. Je hoofdvraag kun je eventueel opdelen in deelvragen. Op basis van de belangrijkste begrippen in je vraagstelling ga je op zoek naar informatie.
Een goede titel is kort en valt op.
Een goede titel wekt nieuwsgierigheid en licht een tipje van de sluier op. Een goede titel beschrijft ook het voordeel dat de lezer kan verwachten wanneer hij het stuk leest. Dus niet alleen het onderwerp van de tekst. Een overtuigende titel beloont de lezer in ruil voor zijn tijd.
De titel is het kennismakingsmoment
De titel van een boek moet nieuwsgierig makend en uitnodigend zijn om verder te lezen. Die eerste woorden moeten vragen oproepen en het onderbewuste prikkelen om verder te willen lezen. Daarnaast moet een titel ook allesomvattend zijn en de inhoud van uw boek goed beschrijven.
Vormen van de eerste persoon enkelvoud
Een manier om de ik-vorm te vermijden maar wel over jezelf te spreken, is door 'de onderzoeker' te schrijven als je jezelf wil aanduiden. Hoewel dit niet fout is, kan het gekunsteld aandoen. Daarom gaat de voorkeur in dit geval uit naar de lijdende vorm.
Een scriptie die veel spreektaal bevat, kan worden afgekeurd door begeleiders. Probeer daarom te voorkomen dat je: Vulwoorden en dubbelingen gebruikt (zoals “tevens ook”) Vaag taalgebruik gebruikt (“men zegt dat” – wie is men?)
'Het schrijven van een scriptie duurt lang en soms is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Daarom is het belangrijk om je te belonen, bijvoorbeeld met een mooie vakantie als je klaar bent. Maar na elke stap zou je jezelf eigenlijk moeten belonen met een kleiner cadeautje.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang. Je moet nagaan wat de eisen zijn van je opleiding om exact te weten hoeveel woorden je moet schrijven.
Het laten schrijven van je scriptie is wettelijk niet verboden wanneer de schrijver toestemming geeft zijn werk in te leveren onder jouw naam. Ook ghostwriting van academisch werk is toegestaan. Het uitbesteden van je scriptie echter, wordt door onderwijsinstellingen wel als fraude aangemerkt.
De meeste studenten doen 3 tot 9 maanden over het schrijven van een scriptie. Die tijd is nodig om een goed plan van aanpak te schrijven, het onderzoek zorgvuldig uit te voeren en alle resultaten vervolgens te verwerken in een ijzersterke scriptie.
Een scriptie herkansen betekent dus dat je de kans krijgt om een product af te leveren dat precies aansluit op de wensen van je beoordelaars. Ze hebben je eigenlijk bijna letterlijk verteld wat je zou moeten doen om een voldoende te scoren.
Gemiddeld ligt de prijs voor het laten schrijven van je gehele thesis of scriptie tussen de 2.800 en 3.500 euro. Deze prijs kan oplopen tot 5.000 of 10.000 euro. Daarnaast kun je er niet altijd zeker van zijn dat de resultaten goed zullen zijn als je je onderzoek door een ghostwriter laat uitvoeren.
Aantal woorden hbo-scriptie
Gemiddeld moet je denken aan een woordenaantal tussen de 12.000 en 18.000. Dat komt neer op een scriptie van tussen de 38 en 45 pagina's. Dit zonder de bijlagen, want die tellen meestal niet mee. Het gaat dus om 12.000 tot 18.000 zuivere scriptiewoorden.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang (zonder bijlagen).