De meeste werkschoenen zijn voorzien van een antislipzool. Zolen zijn namelijk vaak gemaakt van rubber of kunststof. Maar sommige veiligheidsschoen hebben een extra normering om de grip te garanderen.
Wat kan je zelf doen tegen gladde schoenen
De beste oplossing tegen gladde schoenen is ongetwijfeld een bezoek aan de schoenmaker voor een paar stroeve rubber zolen.
Kies dan voor schoenen met rubberen zolen die geribbeld zijn of een ander klein profiel hebben, hiermee heeft u de meeste grip op een gladde stoep. Schoenen met zolen gemaakt van leer, nylon of crêpe kunt u in barre winterse omstandigheden beter niet aantrekken.
Antislip schoenen & zolen in de winter
Antislip winterzolen werken volgens hetzelfde principe als winterbanden: een profiel dat sneeuw en ijs als het ware naar buiten werkt, gemaakt van rubber dat ook bij lage temperaturen zacht blijft en natuurlijk extra stroef is.
De PU/PU-zool heeft een zoolsamenstelling die zorgt voor een slijtvaste, slipvaste en een goede schokabsorptie. De zool is olie- en zuurbestendig en bestaat uit 2-densiteiten polyurethaan: Zachtere comfortabele tussenlaag wat een optimale demping geeft voor een aangenaam loopcomfort.
Vibram is een fabrikant van schoenzolen die voorop loopt met de ontwikkeling van nieuwe rubber en kunststof legeringen. Elke Vibram zool is ontworpen met de volgende eigenschappen: maximale performance, soepelheid, grip, loopcomfort en zeer slijtvast.
Tip 2: Maak jouw zolen plakkerig
Jij kan bijvoorbeeld gebruik maken van haarspray. Spray voorzichtig over de onderkant van de gladde zool om zo de schoen meer grip te geven. De spray maakt de zool plakkerig en zo blijft jouw schoen als het ware aan de grond plakken.
Een grovere manier om een vloer antislip te maken is door de toplaag in te strooien met speciaal kwartszand. Het kwartszand zorgt voor een voelbare en vaak zichtbare antisliplaag met een grove structuur. Deze antislip oplossing wordt daarom veel gebruikt op hellingen, bruggen en verder buitenvloeren en trappen.
Dankzij de dunne, soepele zolen zijn je voeten toch optimaal beschermd. De schoenen zijn voorzien van vijf aparte tenen, net als onze eigen voeten. Deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat elke stap die je met Vibram FiveFingers zet, een unieke ervaring is.
Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
Haarlak tegen schuiven/glijden in je schoenen
Om dit te voorkomen kun je een beetje haarlak op je voeten of in je schoenen spuiten. Zo ontstaat er een stroef laagje zodat je minder schuift en meer grip hebt. Pas wel op met haarlak ín je schoenen. Dit kan het materiaal namelijk een beetje aantasten.
Te grote schoenen zijn niet alleen vervelend om op te lopen, het brengt op lange termijn zelfs serieuze gevolgen met zich mee. Vaak begint het bij eelt of likdoorns, maar je kunt er ook plat-, spreid- of doorgezakte voeten aan overhouden.
Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
De meest makkelijke manier om te grote schoenen wat kleiner te maken is door het dragen van een paar sokken. Of twee. Draag zoveel (dikke) sokken over elkaar heen totdat de schoen goed past. Met sokken maak je je schoenen tot ongeveer halve maat kleiner zonder dat het vervelend gaat zitten.
Grisport werkschoenen met een Vibram® zool zijn zeer slipvast en bieden een sterke grip op meest ruige en ongelijke ondergronden. Bovendien bieden deze Grisport werkschoenen een ongeëvenaarde stabiliteit. De zolen van Vibram worden gemaakt van hoogwaardig rubber en zijn bestand tegen hitte en oliën.
Pasvorm van een wandelschoen
De wandelschoenen moeten de hiel goed omsluiten met een stevige contrefort (hielstuk). Daarnaast moet je in staat zijn om de tenen in de schoen te bewegen. Ook moeten de enkels goed worden ondersteund, deze kunnen kwetsbaar zijn tijdens het lopen.
De juiste maat Vibram Fivefingers bepalen.
Ga nu met beide voeten op dit blad staan, met je hielen tegen de muur. Laat iemand voor beide voeten het verste punt van de muur aftekenen (meestal is dit je grote of je tweede teen). Het is de lengte van de grootste voet die jouw maat Vibram Fivefingers bepaalt.
Uw voeten, spieren, benen en eigenlijk uw hele lichaam moeten wennen aan de correctie en ondersteuning die uw steunzolen bieden. Wij hanteren dan ook een inlooptijd van 1 à 2 weken. Daarna zult u gewend zijn aan het effect van de correctie.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan.