Helleborus is te mooi om alleen maar buiten te laten staan. Pluk een paar Helleborus-bloemen om er ook binnen van te genieten. Binnen is de bloem pas echt goed te bewonderen. De bloeitijd wisselt per jaar en ligt tussen januari en april.
Kerstrozen kunnen ook als potplanten binnenshuis worden gehouden. Zet ze dan wel in een ruime pot en op een koele plek, en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Gebruik bij goede potgrond en vermeng deze met aarde uit de tuin, zodat de planten worden voorzien van de beste voedingsstoffen.
Standplaats van de Helleborus
De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt. De grond moet het liefst vochthoudend zijn, maar niet te nat, dus goed doorlatend. Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus.
De planten houden van een beschut, half beschaduwd plekje en kunnen hier jarenlang kunnen blijven staan. Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat. Qua verzorging alleen jaarlijks voorzien van extra voeding en verder met rust laten. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien.
Het blijft spectaculair, een plant die bloeit op het moment dat de meeste tuinplanten winterslaap houden. De Helleborus (ook bekend als kerstroos) trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een prachtige kroon van meeldraden.
Veel planten en bloemen bloeien vooral op in het voorjaar en de zomer en zien er in de winter, maar kaal uit. De Helleborus, ofwel kerstroos, lenteroos, wrangwortel of nieskruid, is een plant die juist in de wintermaanden heel lang bloeit.
Knip van Helleborus orientalis het verwelkte blad af, zodra de bloemen 15cm hoog staan, dan geniet je nog meer van de fascinerende kleuren. Knip de uitgebloeide bloemen in de lente af, dan verliest de plant geen energie in het vormen van zaden.
Helleborussen zijn bosplanten en gedijen het best in de halfschaduw. Helleborus houdt ook van grond die niet te nat is. Alleen Helleborus argutifolius kan volle zon verdragen. Als bemesting gebruik je het best organische meststof zoals beendermeel, koemest of een andere samengestelde meststof van bijvoorbeeld Ecostyle.
De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.
U kunt de Helleborus niger het hele jaar planten, zolang het niet vriest. Plant de kerstroos in vochtige grond op een zonnig plekje. De plant kan goed tegen vorst, maar als er strenge vorst is, kunt u hem beter afdekken om schade aan de bloemknoppen te voorkomen. De roos vraagt verder weinig aandacht.
De stengels worden slap en het lijkt alsof de plant het niet gaat redden. Echter schijn bedriegt, want dit is juist een manier om de vorst goed te doorstaan. Je zult zien dat de plant weer mooi rechtop gaat staan, zodra de ergste vorst voorbij is. Je hoeft dus eigenlijk helemaal niets te doen!
Voor de Helleborusplanten is vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zoveel aan de hand, maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen ze om te voorkomen dat ze barsten.
Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Alle plantendelen zijn zwak giftig. De zaden kunnen bij het oogsten jeuk veroorzaken en pijn in de vingers.
De kerstster heeft weinig water nodig. Wanneer je te veel giet zal de plant haar bladeren laten vallen. Onder in de pot mag nooit water staan. Het is aan te bevelen om de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen.
De kerstroos is een tuinplant die schitterend bloeit in de wintermaanden. In deze koudere periode zal de kerstroos de aandacht trekken in jouw tuin. De kerstster, daarentegen, is juist een kamerplant die binnenshuis schittert in allerlei verschillende kleuren, waaronder dieprood.
Helleborus orientalis doet het geweldig in een pot. Plant 'm niet te diep en gebruik goede potgrond of speciale Helleborus-grond. Niet te veel water geven. Kies een pot met gaten onderin voor een goede afwatering.
Als je de planten te diep plant zullen ze slecht bloeien. Helleborus kunnen geplant worden gedurende het gehele seizoen met uitzondering van de zomer. Dan ligt de groei stil. Ook in de winter wanneer de planten bloeien en verkocht worden kan worden aangeplant.
De hoogte van deze wintergroene plant bedraagt tussen de 20 en 30 cm. Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd.
Helleborus bloeit van januari tot in april. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk.
Helleborus kan vermeerderd worden door zaad, deling of weefselkweek. Stekken is niet mogelijk. Omdat het delen van planten heel traag gaat, zijn zaad en weefselkweek de enige manier om Helleborus op grote schaal te vermeerderen.
Scheuren kan bij Helleborus in het vroege voorjaar of in het najaar. Planten kunnen alleen worden gescheurd wanneer ze geen centrale, doorgaande steel of stam hebben. Dat heet met een mooi woord acaulescent. Is de Helleborus wel stamvormend (caulescent) dan is scheuren geen optie.
Wanneer helleborus snoeien
Wanneer je ziet dat de bloemknoppen van je helleborus eraan komen, rond januari, is het een goed moment om de schaar in het oude blad te zetten. Maar het beste verwijder niet al het blad in één keer! Spreid dit klusje over meerdere weken in januari en februari.
De kerstroos is en blijft een buitenplant. Bij huiskamerwarmte schiet ze snel hoog op en gaat ze slaphangen. Hou haar daarom op terras of balkon en laat ze daar schitteren. Wil je ze toch in huis, haal ze dan zo kort mogelijk voor uw kerstfeest in de woonkamer.
De wijsverspreide naam nieskruid heeft te maken met het feit dat fijngewreven plantendelen de neus prikkelen. Het is de protoanemonine in de Helleborus die het slijmvlies in de neus irriteert. Van die eigenschap maakte men vroeger gebruik om boze geesten en ziekten ´uit te niezen´.