Wat is een medewerker bediening? Een medewerker bediening is iemand die verantwoordelijk is voor het serveren van eten en drinken aan gasten in een restaurant, café of een andere horecagelegenheid.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
In een restaurant heb je bijvoorbeeld de afdeling bediening en de afdeling keuken. Soms is er ook een aparte afdeling voor de afwas en schoonmaak, de verkoop, de administratie en de receptie.
Een horecamedewerker of medewerker bediening is iemand die er voor zorgt dat gasten hun eten en drinken krijgen, maar je bent vooral dé persoon die zorgt dat de gasten het naar hun zin hebben.
De medewerker bediening II is primair verantwoordelijk voor het serveren van dranken en gerechten, maar kan (afhankelijk van het niveau en de aard van de formule) ook worden ingezet op het opnemen van bestellingen, aannemen van tafelreserveringen en afrekenen met gasten.
Je leert voorraden beheren en bestellen. Je leert aan welke veiligheids- en hygiëne eisen het bedrijf moet voldoen en hoe je daar op toe kunt zien. Je leert begrotingen opstellen en budgetteren. Natuurlijk leer je ook om zelf gasten te bedienen.
Een Horeca Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 1.905 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.620 (laag) tot € 2.195 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
De 1e Medewerker bediening ontvangt en placeert gasten, neemt bestellingen op van gasten, adviseert en begeleidt gasten bij wijn-spijs- combinatie, serveert bestellingen, rekent bestellingen af met gasten en neemt afscheid van gasten2.
Bij een runner kun je denken aan een hardloper of koerier. In de horeca wordt de functienaam runner soms gebruikt voor een medewerker die in de bediening staat Bij deze functie kunnen de taken uiteenlopen van mise-en-place werkzaamheden tot het uitserveren van gerechten en drankjes.
De commis-chef werkt samen met het andere keukenpersoneel, meestal helpt hij / zij de chef de partie met voedselbereiding. Deze baan geeft u de mogelijkheid om zelf te zien hoe het er in een keuken aan toe gaat en om naast een ervaren kok te werken.
Is de bediening mannelijk, zegt men 'ober'. Tegen een serveerster 'mevrouw'. Maar het roepen van personeel gaat eigenlijk ook al te ver. De klant wordt geacht z'n hand op te steken en de blik van de bediening te vangen.
De maître van een restaurant is waarschijnlijk diegene die het meeste contact heeft met de gasten. Als orkestleider is het de contactpersoon tijdens heel de service. Het is diegene die de gasten ontvangt en gedag zegt en de verantwoordelijk voor ieder probleem dat zich voordoet.
Werken in de horeca kan zwaar zijn, zowel qua werkdruk als wat betreft fysieke belasting. Bovendien is het werk niet vrij van risico's. Uit onderzoek blijkt dat vooral uitzendkrachten in de horeca de kans lopen betrokken te raken bij een bedrijfsongeval.
Het geven van fooi wordt dan ook gezien als een blijk van waardering, omdat je tevreden bent over de bediening, het eten en/of het drinken. De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond.
De werkervaring op je cv laat managers zien dat jij als ervaren ober/serveerster weet hoe je leiding moeten nemen en klanten tevreden moeten houden. Maak een lijst van je ervaringen in omgekeerde chronologische volgorde, dus met je laatste baan bovenaan.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Zoals we al eerder zeiden, een baan in de bediening is heel erg leuk. Voor 95% van de tijd hoef je er waarschijnlijk geen enkele moeite voor te doen om vriendelijk en beleefd te zijn. Maar het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met vervelende gasten.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.
Hoe word je een Ober? Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO. Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.