U kunt heel veel dingen in uw vaatwasser stoppen met als doel ze schoon te maken. Echter, is er een scala aan voorwerpen dat u beter niet in uw vaatwasser kunt stoppen. Om te beginnen met messen, houten snijplanken en vrijwel elk metaal dat geen RVS (roestvrij staal) is.
Bestek kan je tegenwoordig in de vaatwasser reinigen, ongeacht van welke matriaal het wordt gemaakt of hoe het wordt gemaakt. Het maakt dus niet uit of het RVS of verzilverd is of monoblock of holheft bestek.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
7. Knoflookpers & rasp. Een knoflookpers en rasp hebben kleine gaatjes en achtergebleven etensresten gaan er in de vaatwasser onmogelijk uit. Er zit dus niets anders op dan dit met de hand te verwijderen en af te wassen.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest.
Het meeste bestek voor thuis wordt gemaakt uit edelstaal, messen zijn vaak deels of geheel van molybdeenlegeringen, die beter scherp blijven. In de horeca wordt ook roestvast staal gebruikt, dat voordeliger maar minder glanzend is dan edelstaal.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid. Producten gemaakt van 18/0 staal kunnen in de vaatwasser.
Hoe voorkom ik roest? Het voorkomen van roest doet u door uw bestek na gebruik direct af te spoelen met warm water en af te drogen. Zo krijgen kookzouten en zure etensresten geen kans om te blijven plakken. Gebruik hierbij geen schuurspons of stalen spons.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Zilverwit edelstaal 18/10 is een staallegering van 18 delen chroomstaal en 10 delen nikkel. Deze legering is roestvrij en daardoor volledig vaatwasmachinebestendig. Het is ook zeer hygiënisch, omdat vuil en bacteriën er niet in kunnen trekken.
Het bestek is vaatwasmachinebestendig wanneer onze onderhoudsinstructies in acht worden genomen. Voor gekleurd PVD-bestek (goud/champagne/koper/zwart) gelden net wat andere onderhoudsinstructies dan voor roestvrij staal bestek zonder coating, zodat het bestek dezelfde kleur zal blijven behouden.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Vaak is het al mogelijk de vliegroest te verwijderen met een doekje en een klein beetje water en schoonmaakmiddel. Als dit echter niet genoeg is, raden we u aan om gebruik te maken van een zogeheten Inoxi Restore Spray. Hiermee kunt u de vliegroest gemakkelijk verwijderen, zonder dat het materiaal beschadigt raakt.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D.
Voorspoelen is niet nodig als je de vaat niet te lang laat staan. Je kunt het vuil ook wegschrapen. Wil je toch voorspoelen, gebruik dan koud water. Draai de vaatwasser als hij vol is.