Koolzaad. Koolzaad (Brassica napus): deze plant is ook gedroogd giftig en met name de zaden.
Koolzaad kun je eten. Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! En ze zijn lekker. Je proeft dat ze wild zijn: ze smaken wat pittiger dan geteelde groenten.
Is koolzaadolie gezond? Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E.
Toch kleven er enkele risico's aan het gebruik van koolzaadolie. Want wetenschappers verklaren dat maar liefst 90% van de koolzaadolie in de winkelschappen genetisch gemanipuleerd wordt. En daarmee gaan er veel van de gezonde vitamines en mineralen verloren.
Koolzaad bloeit wat later dan raapzaad. Het is te onderscheiden doordat bij koolzaad de knoppen van de ongeopende bloemen hoger zitten dan de bloemen, terwijl bij raapzaad de bloemen de knoppen bedekken. Ook bij de bladeren is er wel een verschil te ontdekken, maar het blijft lastig.
Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten.
Giftig: licht giftig, bevat alkaloide, glucosinolate en thioglucide. Sommige cultivars bevatten geen of zeer weinig giftige stoffen. Van Raapzaad wordt Raapzaadolie gemaakt.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Koolzaadolie heeft allereerst het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. Ook bevat het veel vitamine E en K, antioxidanten, waardevolle omega-3 en omega-6 vetzuren en een hoog gehalte onverzadigde vetzuren.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Herik is een eenjarige plant. Op de linker foto is overigens echte koolzaadbloesem te zien, de rechter foto is herik in een nieuwbouwwijk. Koolzaad is een tweejarige plant en behoort eveneens tot de Brassica familie. Veel imkers hebben afgelopen week hun volken op de koolzaadvelden in Groningen en Duitsland geplaatst.
Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil. Vooral in Duitsland wordt koolzaadolie veel in de keuken gebruikt. Vanuit daar is het komen overwaaien naar ons. In de voedingsmiddelenindustrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.
Koolzaad bloemen – Eetbare Bloemetjes
Smaak: Een fijne zoete smaak. Gebruik: Koolzaad heet officieel Brassica napus, het is één van de vele leden van de Kruisbloemen-familie, waar o.a. alle Koolsoorten, die we als winter-groenten kennen, maar ook Radijs, Rettich, Rucola, Mosterd, Kailaan en Yu Choy Sum bij horen.
Enig speurwerk op internet leert mij dat koolzaad, raapzaak en mosterdzaad familie van elkaar zijn en dus ook nogal op elkaar lijken. Er is een verschil in bloeitijd, in de wijze waarop de knoppen t.o.v. de bloemen zitten en ook het gebruik verschilt (koolzaad wordt bijvoorbeeld veel door boeren gebruikt).
Vruchtwisseling. Hun belangrijkste argument om koolzaad te verbouwen is vruchtwisseling. 'Als we na koolzaad wintertarwe verbouwen, is de meeropbrengst daarvan zo'n 10 procent. En in geld levert het hetzelfde op als wintertarwe van de lichtere grond.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Koolzaadolie wordt gewonnen uit koolzaad. Deze olie is niet geschikt om te verhitten en bewaar je best in de koelkast. Koolzaadolie bevat veel omega 3-vetzuren.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Dat verzadigde vetten in roomboter gezond zijn blijkt uit onderzoek; ze kunnen bijdragen aan sterke botten, een gezonde lever- en longfunctie en een sterk afweersysteem. Ook de onverzadigde vetten maken roomboter gezond. Deze geven je snel een vol gevoel en verhogen de vetverbranding.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea) is een bekende giftige plant in Nederland. Dit is een plant die in de zomer opvallende gele bloemen heeft.
Rododendron, azalea, pieris en oleander. Rododendron, azalea, pieris en oleander bevatten een sterk zenuwgif dat, afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid, symptomen veroorzaakt als speekselen, schuimbekken, knarsetanden, wankelen en acute dood.
Alle plantendelen zijn giftig. De bloemen die verschijnen in juni-juli, zijn vingerhoedvormig waardoor een hommel er gemakkelijk in kan kruipen.