Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Dat zijn bijvoorbeeld (lig-, sta- en zit-)orthesen, loopwagens, trippelstoelen of transferhulpmiddelen. Prothesen zijn hulpmiddelen die aan de buitenkant een lichaamsdeel (gedeeltelijk) vervangen. Onder voorwaarden krijg je hiervoor vergoeding uit de basisverzekering.
Scootmobiel, rolstoel en aanpassingen aan auto of fiets
Naast hulpmiddelen in huis, kun je via de Wmo ook hulpmiddelen vergoed krijgen die de mobiliteit in en om de woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, rolstoel of een aangepaste fiets. Of je deze hulpmiddelen vergoed krijgt, bepaalt de gemeente.
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
De meeste mensen denken bij medische hulpmiddelen al snel aan een rolstoel, bril of gehoorapparaat. Maar er zijn veel meer soorten hulpmiddelen. Zoals een personenalarmering, bordverhoger, elastische kous of driewielfiets.
Eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed
Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel.
Medische zorg en langdurige zorg vanuit de Zvw
De zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een behandeling in het ziekenhuis. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie worden vanuit de zorgverzekering betaald.
In de basisverzekering zitten de belangrijkste vergoedingen voor zorg, zoals: huisartsenzorg, spoedeisende zorg, specialistische zorg, medicijnen en psychologische zorg. De overheid bepaalt ieder jaar de precieze inhoud van het basispakket.
Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen.Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.
Als u een hulpmiddel nodig heeft, kunt u altijd informatie vragen bij uw eigen huisarts of een praktijkondersteuner op de huisartsenpost. Ook de medewerkers van de wijkverpleging kunnen u advies geven. Zij weten waar u terecht kunt. U moet daarna wel zelf contact opnemen met het bedrijf dat de hulpmiddelen aanbiedt.
Vraag uw hulpmiddel/aanpassing op tijd bij de gemeente aan. Het aanvraagproces kost tijd, en sommige hulpmiddelen hebben een langere levertijd. Op tijd aanvragen is extra belangrijk als u of uw kind meerdere hulpmiddelen en aanpassingen nodig heeft. U meldt zich bij uw gemeente.
“Sinds 2013 wordt de rollator voor volwassenen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Niet alleen de rollator is toen uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, maar alle eenvoudige loophulpmiddelen, zoals krukken en looprekken worden niet meer vergoed.”
Wat valt onder de vergoeding voor anti-decubitus materiaal? Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor anti-decubitus materiaal zoals bedden, matrassen, kussens en overtrekken. U krijgt dit materiaal in bruikleen.
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage).
De meeste zorg wordt door de basisverzekering vergoed. Denk aan een bezoek aan de huisarts, medicijnen, ambulancevervoer en een operatie in het ziekenhuis. Voor zorg die niet in de basisverzekering zit, kun je je aanvullend verzekeren .
U krijgt 75% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij ziekenhuizen en zorgverleners zonder contract. U krijgt 100% vergoed bij alle gecontracteerde ziekenhuizen en alle zorgverleners met een contract. U krijgt 100% vergoed van het marktconform of wettelijk tarief bij de meeste zorgverleners zonder contract.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:
Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen) Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar. Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
Bijvoorbeeld brillen, contactlenzen en contactlensvloeistof. Bijvoorbeeld de meerprijs die u betaalt omdat u een artikel in een bepaalde kleur wilt.
Prothesen zijn uitwendige hulpmiddelen die een lichaamsdeel, dat niet volledig ontwikkeld is (deficiënt) of ontbreekt, geheel of gedeeltelijk vervangt. Het kan dan gaan om: prothesen voor ledematen.