Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen.
Petrol is de kleur die je krijgt wanneer je groen en blauw mengt. Sommige mensen noemen het zeegroen en anderen noemen de kleur diepgrijs.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Geel en blauw wordt samen groen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Ultramarijnblauw of Kobaltblauw). Gebruik meer geel dan blauw en voeg een klein beetje wit toe om het helderder te maken. Tenslotte kun je een vleugje rood of oranje aan het mengsel toevoegen om de diepte van de kleur af te ronden.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Petrol combineren
Combineer de kleur dan met aardetinten zoals terra, oranje, bruin en okergeel. Ook oud-roze zorgt voor een verrassend mooi contrast. Natuurlijke materialen zoals hout en riet geven petrol die typische warme vintage uitstraling. Net als messing, goud en brons.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
De mogelijkheden zijn eindeloos! Er is mintgroen, pistache, petrol, olijfgroen, pastelgroen, zeegroen en vele varianten hiervan in lichte tinten. Op de donkere toon heb je donkergroen, emerald, zeewier, salie, klaver, basilicum en nog veel meer. Laten we daarom eens in detail kijken naar welke kleuren passen bij groen.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
BLAUW MENGEN MET ZWART OF GRIJS = OKAY
Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Het komt het schilderwerk niet ten goede. Als we ivoorzwart mengen met wit dan ontstaat er een koele tint grijs.
Meng de oranje verf met de blauwe verf.
Meng de oranje verf met de blauwe verf met een hulpmiddel als een paletmes of maak kruislingse streken met je verfkwast. Door complementaire kleuren te gebruiken kun je een heldere donkerblauwe kleur maken, en je kunt dus het beste niet te veel mengen.
Pruisisch blauw wordt op commerciële schaal bereidt. Oorspronkelijk door de reactie van een ijzer(II) zout met kalium hexocyanoferrat. Het initiële witte produkt (Berlijns wit genaamd) werd daarna geoxideerd naar het blauwe pigment. Moderne methoden werken analoog maar gebruiken het goedkopere natriumferrocyanide.
Paars mengen
Omdat violet de complementaire kleur van geel is, krijg je violet door het mengen van blauw en rood. Paars is een violet met een hoog blauw gehalte, dus de mengverhouding mag niet 1:1 zijn. Dus als je iets meer blauw dan rood toevoegt, krijg je paars.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Paars is een roodachtig blauwe (of blauwachtig rode) kleur waarvan de grenzen niet duidelijk vastliggen. Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen.