Wat moet je doen? Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
Als je zorgpas is verlopen of je bent hem verloren, wordt deze automatisch verlengd.De oude pas mag je weggooien en verlies hoef je niet te melden.
Een zorgpas aanvragen is niet nodig om in Nederland naar uw huisarts of arts te kunnen gaan. Het is voldoende om uw identiteitsbewijs te laten zien. De zorgverlener kan aan de hand van deze gegevens controleren of u verzekerd bent.
Je vindt je zorgpas in de VGZ app. Ook die van je medeverzekerden. Zo heb je ze altijd bij de hand. Medeverzekerden kunnen de app ook zelf downloaden voor hun eigen zorgpas.
Heb je nog een geldige 'plastic' zorgpas? Dan kun je deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op je zorgpas staat en zolang je bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van je zorgpas.
Iedereen krijgt een zorgpas bij een zorgverzekering. Wanneer je het hele gezin verzekerd, krijgt elk gezinslid een eigen pas. Voorheen was de zorgpas altijd van plastic, maar tegenwoordig zijn er verzekeraars die de pas digitaal aanbieden via een telefonische app. Dan heb je altijd je zorgpas bij de hand.
De Europese zorgkaart is niet verplicht. U heeft recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wet van het land waar u bent. Met de gegevens op uw EHIC declareert de buitenlandse zorgaanbieder de medische kosten bij Menzis. In sommige landen betaalt u een deel van de kosten zelf (eigen bijdrage).
De zorgpas gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt.
De Ditzo Europese zorgpas (EHIC) bestaat sinds 2006. Bij Ditzo hoef je niet speciaal deze pas aan te vragen, omdat je nationale zorgpas tevens je Europese zorgpas is. Bij jouw zorgverzekeraar is de pas die je in Nederland gebruikt dus ook bruikbaar in het buitenland.
Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af
U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Wat moet je doen? Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
Gaat u op reis buiten Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs. U vindt uw zorgpas, en die van gezinsleden, in de Zilveren Kruis-app.
Je zorgpas is een persoonlijke pas waarmee jij laat zien dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Op de voorkant staat het polisnummer van je zorgverzekering en de achterkant is je European Health Insurance Card (EHIC).
Al jaren horen Ditzo en Europeesche Verzekeringen bij a.s.r. We werken als één team samen, werken in hetzelfde pand en drinken dezelfde koffie. Maar voor de buitenwereld was dit niet altijd duidelijk. Daarom gaan Ditzo en Europeesche verder onder de naam a.s.r.
Met de EHIC (European Health Insurance Card) kunnen zorgverleners in het buitenland zien dat je bij VGZ verzekerd bent. Je vindt de EHIC en die van jouw medeverzekerden in de VGZ app. Zo heb je ze altijd bij de hand.
Vraag voor uzelf een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Voor uw meeverzekerde gezinsleden kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Je wil graag dat je via Mijn Zilveren Kruis een fysieke zorgpas kunt aanvragen. Die functie bestaat al in Mijn Zilveren Kruis. Via deze link kom je direct op de pagina waar je de zorgpas kunt aanvragen. Je moet daar wel inloggen met Digid.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.
Ben je niet verzekeringsplichtig en heb je toch een Nederlandse basisverzekering, dan heb je geen recht op vergoeding. Je verzekeraar zal met terugwerkende kracht je zorgverzekering stoppen. Je krijgt dan je premie terugbetaald.
Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.