Honden en katten liggen graag in de zon. Maar net als mensen kunnen honden en katten verbranden na blootstelling aan zonnestralen. Meestal zijn dieren door hun vacht goed beschermd tegen de zon, hitte en UV-straling. Er zijn ook dieren die minder goed beschermd zijn, omdat ze niet genoeg haar hebben.
Net als mensen, kunnen dieren door de zon verbranden. Vooral dieren met een dunbehaarde of witte vacht lopen risico. En ook net als mensen, lopen onze huisdieren het risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Varkens zijn net als mensen gevoelig voor verbranding door de zon. Met name de witte (de moderne 'roze', haarloze) varkens verbranden snel, maar ook de meer gepigmenteerde en behaarde soorten kunnen slecht tegen felle zon.
Sommige katten verbranden bijzonder snel. Daaronder vallen niet alleen naaktkatten, zoals de sphynx. Ook pas geschoren langharige katten of katten met een een zeer korte of dunne vacht lopen een verhoogd risico.
Je denkt misschien dat je hond niet verbrandt door zijn vacht, maar niets is minder waar. Vooral honden met een lichte huid en vacht lopen een groot risico op verbranding. Dit is dan te zien aan een droge huid op de neus en oren. Ook zal je hond flink gloeien.
Koeien en schapen kunnen wel verbranden in de zon. Dit komt dan doordat de koeien soms planten eten waarin specifieke gifstoffen zitten die via het bloed bij de huid komen. Deze stofjes zorgen ervoor dat de huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht. Daardoor verbrandt een koe sneller.
Hoe Lang Mag Mijn Hond In De Zon Liggen? Uw volwassen hond moet 20 minuten in de zon kunnen liggen. Als uw hond groot is, kan het 30-40 minuten per dag nodig hebben.
Net als mensen, kunnen dieren door de zon verbranden. Vooral dieren met een dunbehaarde of witte vacht lopen risico. En ook net als mensen, lopen onze huisdieren het risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakt, is een recessief verervend gen ten opzichte van het gen voor normale beharing. Het bleek echter dominant te vererven ten opzichte van het Devon rex-gen, dat zich dus mogelijk op dezelfde locus bevindt en enkel een beperkte haargroei met krulling geeft.
Hij moet dus gewassen worden. Meestal is het voldoende eenmaal per week te wassen. Ook de oren van de Sphynx hebben aandacht nodig, Sphynxen hebben meer oorsmeer dan andere rassen en tegelijkertijd met de wasbeurt de ooringangen schoonmaken met een wattenstaafje is geen overbodige luxe.
Varkens zijn gevoelig voor warmte. Vanaf 20 graden kan het al te warm voor ze zijn. Varkens zweten niet, maar rollen door de modder om af te koelen. Alleen: in de dichte stallen van de vee-industrie is geen modder.
Varkens, bijvoorbeeld, kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet.
Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden.
Dermoscent SunFREE heeft speciaal voor de hond en kat een huidvriendelijke en zinkvrije zonnebrandcrème (SPF 30+) ontwikkeld. De crème hydrateert de huid en helpt de huid beschermen tegen uitdroging die kan worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
Honden hebben zo'n dikke vacht, dat de zon niet bij hun huid komt. Daardoor verbranden ze niet. Op plekken waar ze weinig of geen vacht hebben, kunnen ze wel verbranden. Die lichaamsdelen houden ze dus liever uit de zon.
De beste zonnecrème voor honden
Dermoscent SunFREE is een huidvriendelijke zonnebrandcrème (SPF 30+) voor honden en katten die de gevoelige en licht behaarde huid helpt beschermen tegen zonverbranding. De zonnebrandcrème is waterbestendig en geurvrij.
Je hoeft ze niet in te smeren met zonnebrandcrème, maar hou wel rekening met zijn gevoelige huid op een zonnige dag. Op koude dagen is de Sphynx beter af binnenshuis, want hij heeft het snel koud. Hij moet harder werken dan andere katten om zichzelf warm te houden en dat kost meer energie.
Oorspronkelijk heette de sphynx eerst ''Canadese haarloze''. De sphynx ontstond pas in 1966 in Toronto toen er tussen een nestje van tamme Canadese korthaar-kittens één haarloze kitten zat als gevolg van een natuurlijk voorkomende genetische mutatie. Dit was niet het eerste voorbeeld van haarloosheid bij katten.
De abessijn behoort tot een van de oudste kattenrassen wereldwijd. Met zijn elegante uiterlijk is het een bijzondere raskat. Aan de andere kant moet je weten waar je aan begint want de abessijn heeft veel aandacht nodig.
De zonnebrandcrèmes die wij als mensen gebruiken zijn meestal niet goed voor dieren. Dieren likken de crème op en krijgen stoffen binnen die niet bedoeld zijn om binnen te krijgen, zoals zink en salicylaten. Gebruik bij uw dier zeker geen zonnebrandcrèmes met deze ingrediënten: Propyleen Glycol.
Een manier om je hond of kat te beschermen tegen verbranden is met zonnebrandcrème. Wist je dat er speciale zonnebrandcrème voor dieren bestaat? Een aantal stoffen die in zonnebrand voor mensen zit is namelijk giftig voor dieren, zoals zink oxide.
Als de droge neus gepaard gaat met merkbare veranderingen in het eetgedrag, energieniveau of algemeen gedrag van de hond, ga dan langs bij de dierenarts. Het kan nooit kwaad om de neus van je hond wat extra te verzorgen met een balsem, zalf of huidboter, zeker in de gure wintermaanden!
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Als een hond het warm heeft of is oververhit dan is het raadzaam om de borst te koelen met een natte doek. Gaat men een natte doek op zijn rug leggen dan bestaat de kans dat hij onderhuids verbrand of zelfs dat het bloed zo heet wordt dat het ernstige gevolgen heeft.
Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen.