Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Mannen in de andropauze hebben vaak last van minder energie, zwakke spieren, een lager libido en erectieproblemen, die soms gepaard gaan met depressieve klachten.
Opvliegers komen vooral voor bij vrouwen, maar kunnen ook voorkomen bij mannen. Net als bij vrouwen, worden opvliegers bij mannen veroorzaakt door een hormoonverandering, in het geval van mannen door het hormoon testosteron. Als het testosterongehalte bij een man snel daalt, kan een opvlieger ontstaan.
Opvliegers bij mannen? Opvliegers kunnen ook bij mannen optreden maar dit gebeurt veel minder vaak omdat de daling van het mannelijk hormoon testosteron veel langzamer gaat. Het testosteron daalt veel geleidelijker waardoor heftige hormoon schommelingen meestal uitblijven.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg. Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
Symptomen penopauze
Afname van de libido of lust. Erectieproblemen. Vermindering van de spierkracht, meer buikvet. Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
De penopauze - ook wel andropauze of mannelijke overgang genoemd - ontstaat bij mannen tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Deze periode is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen, inclusief overgangsverschijnselen, zoals opvliegers.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Midlife is de periode grofweg tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in ons leven. Werk, relatie, kinderen en ouders vragen allemaal aandacht en als je niet oppast dan blijft er weinig tijd over voor jezelf als man.
Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en levensstijl. Je kunt een midlife crisis herkennen aan: Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel. Heimwee naar vroeger.
Een midlifecrisis duurt ongeveer 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen: deze periode verschilt per persoon en er bestaat zelfs twijfel over de vraag of ieder mens te maken krijgt met een midlifecrisis. Tijdens de middelbare leeftijd zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
Trouwens: het is volkomen normaal om 's nachts minstens een halve liter te zweten. Daarbij is er geen verschil tussen mannen, vrouwen en kinderen. Gelukkig merk je er zelden iets van. Wie echter vaker badend in het zweet wakker wordt, moet er toch aandacht aan besteden.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid
Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost. Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen.
Omdat de clitoris ook de zijkanten van de vagina omsluit, is het zogenaamde 'vaginale orgasme' eigenlijk gewoon een clitoraal orgasme. De zenuwuiteinden in de vaginawand zelf en de uitlopers van de clitoris zorgen ervoor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging, zoals met een penis, dildo of met vingers.