In principe mag iedereen een steiger opbouwen, wel is het belangrijk dat iemand weet hoe dit moet. Zo bent u namelijk op hoogte werkzaam en is de valkans aanwezig. Het deugdelijk installeren is dan ook essentieel. Het is raadzaam om personen een rolsteiger op te laten bouwen die voldoende kennis van zaken hebben.
Het bouwen van steigers mag slechts worden opgedragen aan bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd. Bij opdrachtomschrijving mag geen misverstand kunnen ontstaan over de afmetingen, zwaarte en doel van de steiger.
Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.
Wat houdt de regelgeving voor rolsteigers precies in? Het belangrijkste aspect van de nieuwe regelgeving is dat men een platform pas mag betreden wanneer er een heupleuning is aangebracht. Bij het opbouwen van de steiger moet dus eerst een leuning geplaatst worden, voordat het platform mag worden betreden.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
Veiligheidsrisico's. Het opbouwen, gebruiken en afbreken van een steiger is niet zonder gevaar. Voor steigermonteurs en gebruikers van een steiger zijn de belangrijkste risico's: vallen vanaf de steiger bij het beklimmen, afdalen of werken op de steiger.
Wanneer is valbeveiliging verplicht? Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.
Voor iedere klus koopt u een geschikte steiger bij Steigerverkoop.nl. Wij verkopen rolsteigers, steigeraanhangers en kamersteigers vanaf € 209,-.
Veiligheidskeuring; de rolsteiger en steigerdelen die je gebruikt moeten voorzien zijn van een geldige (jaarlijkse verplichte) veiligheidskeuring.
De NEN-EN 1004 is de Nederlandse normering (NEN) en Europese normering (EN) voor rolsteigers die zijn opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen. Deze norm omschrijft eisen en richtlijnen voor het ontwikkelen, leveren, opbouwen en gebruiken van deze groep rolsteigers.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
Nergens staat letterlijk beschreven dat valbeveiliging verplicht is. Wat wél verplicht is: veilig werken! Het is duidelijk dat een werkgever of de zelfstandig werkende dakdekker verantwoordelijk is voor het veilig werken op platte daken.
In Nederland en Frankrijk mag je valbeveiliging laten keuren door een 'competent persoon'. Maar dat is een beetje vaag. We zien dat veel bedrijven hun pbm's rechtstreeks door de fabrikant of de distributeur laten keuren. Dan pas heb je zekerheid dat de juiste vakman jouw spullen controleert, keurt en repareert.
Klim nooit diagonaal en/of horizontaal op de schoren. Probeer altijd naar boven te klimmen aan de binnenkant van de steiger. Controleer de ondergrond voor losse voorwerpen zoals gereedschap etc. en verplaats deze naar een veilige locatie.
Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte. Platformhoogte is de hoogte waarom de platform van de steiger officieel mag liggen.
de locatie van de betreffende steiger (of gedeelte van de steiger) de naam van de opdrachtgever (met desgewenst een referentienummer, opdrachtnummer, identificatienummer) de naam, paraaf en geboortedatum of nummer van de VCA-registratie (centraal diplomaregister) van de persoon die de steiger heeft gecontroleerd.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt. Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.