Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Wie wil gaan voor een gezonde olijfolie van superieure kwaliteit en een uitgesproken smaak, kan tijdens het boodschappen doen het beste kiezen voor vierge of extra vierge olijfolie zoals de Aman Prana Extra Virgin Olijfolie; mechanisch verkregen olie uit olijven van de eerste persing en van de hoogste kwaliteit.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Maar de basisregel die je kunt gebruiken is: extra vierge olijfolie is alleen geschikt voor koude bereidingen, bijvoorbeeld als dressing over een salade. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Voorbeelden zijn Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie en Zonnebloemolie. Deze varianten zijn erg licht, trekken snel in en zorgen voor balans. Dit is belangrijk, om te voorkomen dat je huid zelf overmatig vet gaat produceren.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten.Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën.
Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie, het is een ongeraffineerde olie en heeft veel smaak en bevat veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten van de olijf waaruit het geperst is. Deze olie is niet behandeld met chemicaliëen of warmte bij de persing.
Olijfolie en cholesterol
Ontdekt is dat het nuttigen van ingrediënten uit de mediterrane keuken, zoals olijfolie, olijven, verse groenten, fruit en noten een remmend effect hebben bij de oxidatie van cholesterol.
Arganolie is het meest geschikt voor de droge huid en haar en de wat oudere huid.
Druivenpitolie bevat krachtige antioxidanten en gezonde vetten. Deze olie werkt dan ook zeer goed om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen en/of te behandelen. De olie voedt en hydrateert de huid. Daarnaast werkt het ook verstevigend en werkt het wallen onder de ogen weg.
Amandelolie verzorgt niet alleen je huid heel goed, de olie werkt ook tegen huidveroudering. De eiwitten in de amandelolie gaan huidveroudering tegen. De vetzuren zorgen dat het vetgehalte in je huid op peil blijft, zodat je huid glad en soepel blijft en er jonger uitziet.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Aloe Vera olie is een verzachtende en genezende olie. Deze olie hydrateerd de huid diepgaand, kalmeert en werkt ontstekingsremmend.
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Een portie bevat 12,7 gram vet en een minuscule hoeveelheden eiwit.Verder bevat ghee geen koolhydraten, suikers of voedingsvezels, waardoor het ideaal is om te gebruiken als je koolhydraatarm eet en op je gewicht wilt letten. Voor ghee geldt, net zoals voor alle andere vetten: consumeer met mate.