Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
Andere insecten zoals trips en spintmijten
Andere lieveheersbeestjes voeden zich dus met insecten. Dit is voornamelijk bladluis en schildluis maar andere kleine diertjes zoals kleine larven van andere insecten, bladhaantjes, trips en spintmijten worden eveneens gegeten.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia.
De grootste vijand is een kleine sluipwesp die eitjes legt in het lieveheersbeestje. De jonge wespen eten het lieveheersbeestje vervolgens van binnenuit op. De beestjes zelf hebben een gevarieerd dieet. Sommige soorten eten alleen planten, terwijl andere een voorliefde hebben voor schimmels.
De ontwikkeling van een larve tot een volwassen lieveheersbeestje duurt 2 tot 5 weken, dit is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, des te sneller de ontwikkeling gaat.
Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
Als je een lieveheersbeestje "pest" door zachtjes op hem te drukken dan produceert hij een gele vloeistof. Dit gedrag heet "reflexbloeden". De vloeistof (hemolymfe), die tevoorschijn komt bij het femoro-tibiale gewricht van de poten, heeft een kwalijk geurtje en smaakt erg bitter.
Bij de paring klimt het mannetje half op het vrouwtje waar naar enig gefriemel de inseminatie plaatsvindt. Het vrouwtje gaat er daarna alleen vandoor om ergens – vaak in de buurt van bladluizen – de eitjes af te zetten. De larven kruipen na enkele dagen uit het ei en gaan dan op zoek naar prooi, meestal bladluizen.
Een hongerig volwassen lieveheersbeestje kan per dag zelfs 50 bladluizen eten! Wetenschappers schatten dat ze in hun leven maar liefst 5000 bladluizen verslinden en aangezien een lieveheersbeestje maar ongeveer een jaar leeft is dat behoorlijk wat.
Een natuurlijke vijand van het zevenstippig lieveheersbeestje is een wesp Perilitus coccinellae, die haar eitjes legt in lieveheersbeestjes waardoor deze laatste worden geparasiteerd d.w.z. dat ze van binnenuit worden leeggegeten door de nieuwe wesp die zich in het lieveheersbeestje ontwikkelt.
Was (mogelijk besmet) beddengoed in heet water (60 graden). Bewaar kleding die (mogelijk) besmet is met hoofdluis twee weken lang in een gesloten, plastic verpakking. Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
De stippen op de rug van een lieveheersbeestje vertellen niets over hoe oud het diertje is.
Waarom zitten er lieveheersbeestjes in mijn huis? De kans is groot dat u lieveheersbeestjes in uw huis hebt aangetroffen tijdens de koudere maanden. Dat komt omdat ze in de winter een winterslaap houden, maar in de lente komen ze tevoorschijn als de temperaturen geleidelijk aan warmer worden.
"Het Aziatische lieveheersbeestje is de enige soort die meerdere generaties per jaar voortbrengt. In warme jaren zoals dit jaar kunnen zich drie generaties voortplanten. En ja, dan krijg je er ineens wel heel veel." Een geruststelling: in de winter eten ze niet, dus dan richten ze ook geen schade aan in huis.
De zevenstip is een grotere soort (5 tot 8 millimeter). De enige soort die bijna sprekend op het zevenstippelig lieveheersbeestje lijkt, is de zeldzame soort het schitterend lieveheersbeestje.
Sommigen denken ook dat gele lieveheersbeestjes wel giftig zijn en de rode niet. Maar niets is dus minder waar. Elk lieveheersbeestje is giftig in meer of mindere mate. Er wordt gezegd 'hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje'.
Het heeft nog geen stippen en de vleugels zitten opgevouwen onder de dekschilden. Dit is een jong lieveheersbeestje. Het lijkt nog niet op de ouders. Daarom noem je het een larve.
Lieveheersbeestjes worden ongeveer 1 jaar oud. Het aantal stipjes blijft hun hele leven hetzelfde. Er zijn soorten die 2 stipjes hebben maar ook die er wel 24 op hun schildje hebben.
Ei. Eieren worden meestal in groep afgelegd, geel-oranje rechtopstaande eitjes, enkele millimeters groot, in een cluster aan de onderkant van bladeren, in de buurt van bladluizen. Een vrouwelijk lieveheersbeestje kan 20 tot 50 eitjes per dag afleggen.
"Lieveheersbeestjes zijn vleeseters. Ze eten bladluis. Je hoort ook wel eens dat mensen gebeten worden. Ze proberen alles uit als ze honger hebben.
Zorg voor voldoende compost, organische bemesting en versterking. Verzorg je planten met Plant'Up. - Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes.
De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven.
Zo zouden luizen wegblijven door lavendelolie aan te brengen achter de oren, in de nek en op het hoofd. Ook kussens, dekens, sjaals en mutsen kunnen met lavendel besprenkeld worden in de hoop dat de luizen wegblijven. Daarnaast wordt lavendelolie soms toegevoegd aan het wasmiddel.