De gemiddelde pasgeboren baby plast elke dag één keer ... tot ongeveer dag drie, wanneer hij ongeveer drie natte luiers per dag zou moeten hebben, en vanaf dag vijf dagelijks vijf of meer natte luiers. Je zou ook moeten merken dat deze luiers in de eerste paar dagen steeds zwaarder worden.
Per 24 uur verschoon je ongeveer zes natte luiers. Per 24 uur verschoon je twee tot vijf poepluiers. De groei is normaal. Je baby is vrolijk en levendig.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen. Dit is meestal waar, maar het gaat niet altijd op.
Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Het normale ontlastingspatroon (frequentie, kleur en vastheid) verschilt heel erg per kind en ook bij eenzelfde kind. Er moet nagegaan worden of het echt om diarree gaat.
Ernstige uitdroging is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot coma. Raadpleeg daarom direct een arts als je ernstige uitdrogingsverschijnselen signaleert. In geval van ernstige uitdroging kan behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Dan wordt er via een infuus vocht met een speciale samenstelling toegediend.
Ouders van pasgeboren baby's geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Baby's kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Kinderen jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig hiervoor.
gemiddeld 6 x per dag drinkt (de eerste weken minimum 6 à 8 keer) minimum 6 plasluiers per dag heeft en zijn urine kleurloos tot lichtgeel is. er levendig, tevreden en gelukkig uit ziet.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden.
Je baby kan iets vroeger dorst krijgen en wat meer of vaker willen drinken. Geef dus gerust een extra flesje. Het kan ook dat je baby vaker kleine flesjes wil drinken. Net zoals je zelf op een warme dag graag een extra slokje van je waterfles neemt, heeft ook je baby nu andere drinkbehoeften.
Wij raden bijvoorbeeld aan om met een droge vinger langs de onderkant van de luier te vegen. Omdat luiers zo goed absorberen is het aan het begin lastig te herkennen maar indien je het vaker hebt gedaan zul je het verschil voelen tussen een schone en vieze luier! Ook hebben sommige luiers een plasindicator.
De juiste maat voorkomt ook een lekkende luier wanneer je kindje het liefst op de rug slaapt. Tip: controleer ook of het rompertje niet te strak zit. Luiers zwellen namelijk op door het vocht dat ze opnemen. Een volle luier kan in de romper gaan knellen en dat zorgt voor lekkage.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.