De meest gebruikte chemotherapie bevat het medicijn cisplatin en deze wordt standaard voorgeschreven bij uitgezaaide blaaskanker. Een voorbeeld van een combinatie van cisplatin is MVAC (met methotrexaat, vinblastine, adriamycine en cisplatin) of gemcitabine-cisplatinum.
De meest gebruikte behandelingen bij blaaskanker zijn: chirurgie (bij een oppervlakkige blaastumor, een CIS of bij een infiltratieve tumor)spoelingen van de blaas met chemotherapie of BCG. een laserbehandeling.
Vooruitzichten bij uitgezaaide blaaskanker
Vijf jaar na de diagnose zijn ongeveer nog 13 van de 100 mensen met uitgezaaide blaaskanker in leven. Bekijk de overlevingscijfers voor blaaskanker.
Als de blaaskanker uitgebreid is uitgezaaid, is genezing niet mogelijk. In dit geval zijn er meerdere uitzaaiingen in lymfeklieren of andere organen. Chemotherapie kan de ziekte remmen. Een milde vorm van bestraling kan klachten van de blaas verlichten.
De studiedeelnemers werden behandeld met pembrolizumab, een vorm van immuuntherapie die via een infuus wordt gegeven. Pembrolizumab wordt al toegepast bij uitgezaaide vorm van blaaskanker en bij andere vormen van kanker. Het middel stimuleert het eigen afweersysteem om de kankercellen te herkennen en op te ruimen.
Is blaaskanker te genezen? Ja dat kan, maar helaas niet bij iedereen. De 5-jaarsoverleving voor blaaskanker is 56%. Na 10 jaar is nog 46% van de mensen met blaaskanker in leven.
Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen.De afweercellen ruimen de kankercellen op. De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dat is uniek aan immunotherapie.
Blaaskanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren, longen, lever en botten.
Patiënten met niet-spierinvasieve blaastumoren hebben een grote kans op genezing. Meer dan 90% van de patiënten leeft nog 5 jaar na diagnose. Patiënten met spierinvasieve tumoren hebben een slechtere 5-jaarsoverleving.
Chemotherapie na de operatie kan het risico op uitzaaiingen met ongeveer een derde verminderen. Artsen schatten het risico op uitzaaiingen in op basis van: Het stadium van de borstkanker.
Jaarlijks overlijden zo'n 1.300 mensen aan blaaskanker in Nederland. Bij ongeveer 5% van alle patiënten met blaaskanker zijn er uitzaaiingen bij diagnose.
Terugkeer elders in het lichaam
Uitzaaiingen komen vaak voor na blaasverwijdering bij patiënten met hooggradige tumoren. Terugkeer op afstand in het lichaam gebeurt meestal binnen de eerste 2 jaar nadat de blaas is verwijderd maar kan ook meer dan 10 jaar na de operatie nog voorkomen.
Bij 50 tot 70% van de patiënten met een niet-spierinvasief blaascarcinoom komt de tumor terug na behandeling. De kans op terugkeer is het grootst in de hoog-risicogroep. Bij 5 tot 10% van de niet-spierinvasieve tumoren is sprake van een (veelal meer agressieve) carcinoma in situ (CIS).
Uitzaaiingen in de lymfeklieren
Kankercellen van blaaskanker kunnen terechtkomen in de lymfeklieren in je buik. Dan heb je uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vanuit de lymfeklieren in je buik kan de kanker terechtkomen in lymfeklieren op andere plekken in je lichaam.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 36 van de 100 mensen met spierinvasieve blaaskanker in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Bij blaaskanker die in de blaasspier is gegroeid kunt u pijn in de zij of in het bekken voelen. U krijgt een CT-scan van de buik en borst, of een MRI van het bekken met een longfoto. Hiermee is te zien of er uitzaaiingen zijn. Als u geen uitzaaiingen heeft, kan behandeling u genezen.
Blaastumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen of benigne papillomen genoemd. De kans dat een tumor in de blaas goedaardig is, is ongeveer 5%. De resterende 95% is kwaadaardig; dan is sprake van kanker.
Bij lokaal / lokaal gevorderde blaaskanker is de tumor in de spierlaag van de blaas gegroeid (T2) of doorgegroeid in het omliggende vetweefsel (T3). Als tumoren gevonden worden in nabije organen zoals de prostaat, baarmoeder, of weefsel van de bekkenbodem of buikwand, dan heeft het de classificering T4.
Controles bij spierinvasieve blaaskanker
Na de diagnose en behandeling krijg je de eerste 3 jaar meerdere controles. Daarna 2 jaar iedere 6 maanden. Daarna jaarlijks. Het verschilt per persoon hoe lang je onder controle blijft.
Wat zijn symptomen van blaaskanker? Symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Jaarlijks krijgen bijna 6.800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker. Dit zijn zowel invasieve als niet-invasieve tumoren. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Roken en werken met chemische stoffen zijn de belangrijkste oorzaken van blaaskanker. Behandelingen zijn: een blaasspoeling, operatie, bestraling en chemotherapie.
Wij doseren juist laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor. We willen de afweercellen niet om zeep helpen, maar vooral de kankercellen gevoeliger maken voor hun aanval. Dan is immunotherapie het meest succesvol.”
Want die is gemaakt voor opslag van urine, en urineleiders en plasbuis voor doorgang.” Niet alleen rokers, ook wie vroeger onveilig in de petrochemische industrie werkte had een verhoogde kans op blaaskanker. Een andere risicofactor is leeftijd. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 75.