Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft.Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
De bladdelen zo strak en vlak mogelijk tegen elkaar aanduwen. Met behulp van bijvoorbeeld wigjes het werkblad, tussen de achterzijde van de bladdelen en de muren, onder druk zetten. Zorg er voor dat de bladoverstek, ten opzichte van voorzijde van de corpussen, overal gelijk is!
Werkbladen met een rechte rand kan je eenvoudig met elkaar verbinden. Schuif ze tegen elkaar en verbind ze onderaan door er één of meerdere verbindingsplaatjes op vast te schroeven. Druk de bladen goed tegen elkaar aan voordat je ze vastzet. Een andere optie is om de bladen vast te lijmen met bijvoorbeeld houtlijm.
Een aanrechtblad van 60 cm geeft voldoende ruimte om keukenartikelen uit te stallen en je gerechten te bereiden. Wanneer je langere armen dan gemiddeld hebt, is jouw ideale grijpdiepte hoger dan 60 cm. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de keuken is een aanrechtblad diepte van 70 of 80 cm een aanrader.
Voor het afkitten van een keuken gebruikt u siliconenkit. Waar poreuze en niet-poreuze ondergronden aan elkaar grenzen, wordt eerst met een zogenaamde primer gewerkt. Bij het vervangen van de kitvoeg adviseren wij altijd een goede primer te gebruiken.
Materialen. Voor het afdichten van voegen in de keuken zijn daarom maar twee soorten materiaal geschikt, dit zijn siliconen en acrylkit. Siliconenkit kunt u het beste gebruiken op niet poreuze ondergrond zoals glas en tegels. Acrylkit is de eerste keus voor andere ondergronden.
Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
Als u een werkblad voor de keuken diagonaal op maat wilt zagen, zijn niet per se een krachtige bovenfrees en passende accessoires vereist. Met een cirkelzaag kunnen bladen in verstek op maat worden gezaagd en in verschillende hoeken worden verbonden, waarbij de decoraties op het blad precies in elkaar overlopen.
Een decoupeerzaag is een trekkende zaag. Je moet daarmee dus niet aan de kant van de fineer zagen, want dat gaat splinteren. Ook met een cirkelzaag moet je vanaf de onderkant zagen. Met een goede, scherpe handzaag gaat het trouwens ook prima.
Behalve het laten wrappen van je keukenkastjes en je keukenlades, kun je zelfs je aanrecht laten wrappen met een speciale aanrechtblad folie. Ook die saaie tegelwand kan worden aangepakt met een speciale tegelfolie. Zelfs je koelkast kan worden gewrapt.
Werkblad vervangen: Een nieuwe werkblad zorgt voor een nieuw uiterlijk van je keuken. Het laten vervangen van een werkblad kost gemiddeld zo'n € 150,- tot € 400,- (exclusief het werkblad en de wasbak). Is het werkblad heel erg zwaar, dan stijgen de kosten.
Hiervoor wordt een afdichtmiddel, siliconen voegafdichting, bij de zaagranden gebruikt of afdichtband aan de rand van de spoelbakuitsparing geplakt. Vervolgens kun je de spoelbak plaatsen. Lijn de spoelbak waterpas uit in de uitsparing en schroef hem met de bijgevoegde bevestigingsklemmen aan het werkblad.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden en dus ook voor een bureaublad. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst.
Nog elke dag worden er bureaus uitgerust met zware massieve bladen gemaakt van spaanplaat. Gemiddeld wegen deze bureaubladen in een afmeting van 1600x800mm ongeveer 25 kilo.
Schroef overal waar het aanrechtblad vanuit de onderkasten is vastgeschroefd los. Snij vervolgens met een Stanleymes de kitrand aan de muur los. Wrik het blad voorzichtig los.
Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.
Plinten kitten doe met High Tack kit met een speciale spuitmond. Breng de kit aan op de plint en monteer deze tegen de muur. Afkitten van de naden kan met standaard siliconekit (niet overschilderbaar) of acrylaatkit (wel overschilderbaar).
Onderkant afgekit:
Na het plaatsen van de hoge plint wordt deze aan de onderkant met een transparante/grijze kit of een kleurkit afgekit. Dit zorgt voor een strakker resultaat en hierdoor valt eventuele glooiing in uw vloer veel minder op.