Een belfort is het symbool bij uitstek van de onafhankelijkheid van een stad. Het deed dienst als wachttoren en als bergplaats van de stedelijke voorrechten en wapens. De klokken boven in de toren kondigden publieke bekendmakingen aan, waarschuwden bij gevaar, storm, brand en werden geluid bij feestelijkheden.
Gemaakt door Bruno Christiaenssens, 1844. Men begon waarschijnlijk te bouwen aan het belfort voor 1313, het jaar waaruit de eerste rekeningen dateren. Een ontwerptekening bewaard in het STAM is van Jan van Haelst, meestermetselaar. In 1323 waren reeds vier bouwlagen (van de zes geplande) klaar.
Een belfort of hallentoren is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok. Meer algemeen wordt met 'belfort' een stedelijke toren in de Zuidelijke Nederlanden aangeduid. Dit type toren werd vaak op of aan een stadhuis of commerciële lakenhal gebouwd en was de plek waar de stadsklokken werden gehangen.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw) en domineert de Grand-Place met een hoogte van 72 meter.
Naast de 26 Vlaamse belforten werden in 1999 ook zes Waalse belforten erkend als Werelderfgoed, namelijk de belforten van Bergen, Binche, Charleroi, Doornik, Namen en Thuin.
Belfort (met beiaard)
Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving.
Een historisch stadscentrum, Graslei en Korenlei en natuurlijk Burg Gravensteen – de bezienswaardigheden in Gent tellen absoluut tot Vlaanderen's mooiste! Tussen Antwerpen en Brugge ligt een stad die het beste van deze beide steden met elkaar combineert: historische charme en een bruisend studentenleven.
De plek van de samenvloeiing is de latere Sint-Baafsabdij. Dit is de ankerplaats in Gent voor de overgang van de pre-middeleeuwse nederzettingen naar de middeleeuwse stad. De naam Gent is niet toevallig afgeleid van het Keltische Ganda, wat samenvloeiing of monding betekent.
Gent is de thuisstad van verschillende onderwijsinstellingen, onderzoekscentra en kennisclusters, en is daarnaast ook gewoon een fijne plek voor een congres: gastvrij, charmant, historisch, duurzaam en innovatief. Kortom, een stad op mensenmaat.
Gent of in het Frans Gand is een stad in België. Het is de hoofdstad en de grootste stad van de provincie Oost-Vlaanderen. Na Antwerpen is Gent de grootste stad van België.
Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa.
De magnifieke toren is het belfort van de stad Antwerpen van waaruit op geregelde tijdstippen een prachtige beiaard weerklinkt. In de stedelijke bouwregels is gestipuleerd dat geen enkel gebouw hoger mag zijn de 123 meter van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren.
Brugse scholen (lager en middelbaar onderwijs) bezoeken het Belfort gratis. Breng hiervoor een brief mee met de aankondiging van je bezoek, naam, adres school, naam leerkracht, aantal leerlingen en begeleiders, leeftijd leerlingen (of de klas waar ze in zitten), ondertekend door directie school.
Waar de naam Brugge vandaan komt, is niet exact bekend. Mogelijk is het een verbastering van de Keltische naam voor de ondertussen gekanaliseerde rivier de Reie, die door Brugge stroomde en in de Noordzee uitmondde. Reie zelf komt van het Keltische woord Rogia, wat "Heilig Water" betekent.
Oorsprong van Brugge
Brugge bloeide op tijdens de middeleeuwen en werd bekend om zijn welvaart, architectuur en kunst. Vandaag de dag is Brugge een populaire toeristische bestemming vanwege zijn historische charme en goed bewaarde middeleeuwse gebouwen.
En inderdaad, meest van al treft men belforten aan in Vlaanderen, Henegouwen en Artesië.
De belangrijkste Brugse toren stamt uit de 13de eeuw, is 83 meter hoog en beschermd als werelderfgoed. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.
Het 70 meter hoge belfort werd gebouwd vanaf 1250 als teken van de macht der burgerij.
Tongeren, de eerste stad van ons land, fascineert met zijn Romeinse en middeleeuwse relicten en mooie basiliek. Hier start je tocht. Een pittige fietsroute met enkele stevige klimmetjes door een decor met imposante kastelen en burchten. Je fietst zuidwaarts naar de kleinste gemeente van België.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw). Het gebouw, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO, is 72 meter hoog en domineert de Grand-Place.
De onafhankelijkheid van België werd uitgeroepen in 1830 maar de Monarchie werd pas in 1831 gesticht. Leopold I, prins van Saksen-Coburg-Gotha, legt de eed af op 21 juli 1831 en wordt de eerste Koning der Belgen.