Je kunt het horen als muizen in je huis knagen of lopen. Ook herken je het aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen.
Het geluid van de muis is niet in één omschrijving te vatten. Muizen kunnen namelijk heel schel piepen, tenminste, zo klinkt het in onze oren. In werkelijkheid schijnen muizen juist te 'zingen' en elk geluid kan weer anders klinken als de muis toon en frequentie aanpast.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Een veel voorkomend geluid dat muizen maken is krabben. Als muizen over uw muren, plafond en zolders klimmen en kruipen, hoort u een krassend geluid. Ze krabben ook constant rond voor nestmateriaal.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
De krassende geluiden die u 's avonds laat en 's ochtends vroeg hoort, zijn muizen in huis die op zoek zijn naar voedsel. Doordat muizen door gaatjes zo groot als een potlood kunnen kruipen, kunnen ze overal komen. Muizen zijn ook goede klimmers.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u er vanuit gaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Ratten of muizen? Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of ratten. Als je spitse losse keutels van maximaal 0,5 cm lang vindt, heb je last van muizen. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt.
Wat voor geluid maken ratten? Ratten maken verschillende geluiden. Ze piepen, fluiten, gillen en krijsen. Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Ultrasoon geluid is geluid met een frequentie boven het menselijk gehoorbereik. Dit betekent dus dat mensen het geluid niet horen, maar dat ongedierte wel degelijk last heeft van het apparaat. Er worden veel producten verkocht die muizen zouden verjagen met ultrasoon geluid.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Ook andere gaten in de buitenmuur kunnen een goede ingang zijn voor de muizen. Muizen hebben namelijk een flexibel skelet waardoor ze zelfs door gaten van slechts een halve centimeter kunnen. Om de muizen buiten te houden is een goede isolatie van de buitenmuur is essentieel.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Een dode muis? Dan ruik je een weeïge zoete geur, als rot vlees. Ruik je muizenurine, dan gaat het vaak om een scherpe, ammoniakachtige geur.