De meeste metalen waterleidingen in ons land zijn van koper. Hieronder wordt ingegaan op de verschillende vormen van corrosie in koperen leidingen. Ook in loden leidingen wordt er een coating opgebouwd. Hierdoor daalt de loodafgifte aan het drinkwater substantieel.
Sinds de jaren 1960-70 worden in Nederland met name leidingen van kunststof gebruikt, namelijk polyetheen (PE) en polyvinylchloride (pvc). Andere materialen die ook zijn toegepast zijn onder meer koper, lood, nodulair gietijzer en staal.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Koper In de EG-Drinkwaterrichtlijn is voor de koperconcentratie in drinkwater bij het verlaten van het pompstation de norm- waarde van 0,1 mg/l opgenomen; voor drinkwater na 12 uur stilstand in een koperen leiding geldt een norm van 3,0 mg/l.
Vroeger waren waterleidingen van lood. Vanwege gevaar voor de gezondheid mag dat al lang niet meer, maar het is wel de reden dat installateurs vandaag de dag nog steeds 'loodgieters' genoemd worden. Tegenwoordig wordt er zacht koper gebruikt voor sanitaire toepassingen.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer. Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan 'kruispunten' zijn de buizen wel dikker.
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Koper is duurzaam en het doodt bacteriën en virussen, zoals E. Coli, Salmonella en Vibrio Cholerae. Daarnaast verlaagt koper de zuurtegraad in het water. Het heeft een helende werking op je lichaam.
Mogelijkheden ter verwijdering van koper uit water bieden bijvoorbeeld adsorptie, coagulatie, ionenwisselaars of omgekeerde osmose. De van de WHO en de EU voorgegeven drinkwaternorm voor koper ligt bij een maximale waarde van 2 mg/L. Deze concentratie heeft men ook in het Nederlandse Waterleidingbesluit overgenomen.
Er zijn veel verschillende soorten corrosie die tot de lekkage kunnen leiden; denk bijvoorbeeld aan putcorrosie, erosie-corrosie of spanningscorrosie. De mogelijke oorzaken zijn talrijk.
Dan is de kans groot dat uw leidingen aan de binnenkant aangetast zijn. Roest of corrosie ontstaat wanneer metaal in contact komt met water en zuurstof. Gecorrodeerde leidingen veroorzaken niet alleen een lagere waterdruk en gekleurd water. Ze vergroten ook de kans op ernstige lekken.
Wanneer je water- of gasleidingen verouderd of beschadigd zijn, is het verstandig ze te laten vervangen. Oude waterleidingen van lood kunnen drinkwater vervuilen en oude gasleidingen van ijzer kunnen, vanwege mogelijke corrosie, een reëel explosiegevaar opleveren.
PVC wordt het meest toegepast. Dit materiaal is relatief hard en wordt gebruikt voor de brede hoofdleidingen. Van de hoofdleiding tot de watermeter in huis wordt vervolgens PE gebruikt. Dit materiaal is juist zachter en daardoor makkelijker in bochten te wringen in en rondom het huis.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Standaard messing voldoet aan de Europese vereisten voor drinkwater.
En zuur water is corrosief en tast de koperen leidingen aan (roesten). Uw leidingwater is echter niet zuur (pH-neutraal) en een ontharder veranderd niets aan de zuurgraad. Dus zacht water dat door een ontharder wordt gemaakt tast uw leidingen helemaal niet aan.
Koper is nodig bij het vormen van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar, een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Koper is in het lichaam betrokken bij de overdracht van zuurstof (oxidatiereacties).
Een koperen fles maak je het best schoon met citroensap. Pers een halve citroen uit in fles en vermeng dit met een eetlepel zout en 1 tot 2 kopjes warm water. Schud de fles goed, giet de vloeistof eruit en spel na met water. Echt koper kan een natuurlijke aanslag krijgen, vooral bij blootstelling aan vocht.
Wat doen die koperen drinkflessen dan? Koper heeft natuurlijk zuiverende en anti-microbiële eigenschappen. Door je drinkwater in de flessen te bewaren voor minstens 16 uur, wordt het effect geoptimaliseerd.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Meng azijn en zout door elkaar en smeer dit zachtjes over het koperen voorwerp uit. Je ziet nu het al dat de aanslag begint te verdwijnen. Laat even een paar minuten inwerken en spoel na met water. Droog het voorwerp nu goed af.