De wiscat toets is een verplichte toets. Je hebt drie kansen voor de toets. Wanneer je de toets niet haalt moet je de pabo verlaten.
Hoe vaak mag ik de wiscat-rekentoets doen? Je krijgt twee mogelijkheden om te toets te halen. Haal je de eerste keer de toets niet, dan mag je alleen ee twee mogelijkheid doen wanneer je meer dan 70 punten hebt behaald bij de eerste mogelijkheid.
De WisCAT is een adaptieve toets. Dit wil zeggen dat de toets zich tijdens het maken aanpast aan jouw vaardigheid. Wanneer jij een vraag goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe vraag van een hoger niveau. Als je veel foute antwoorden geeft, gaat het niveau niet omhoog en haal je de toets niet.
Als je de Wiscat niet gehaald hebt, betekent dit dat je minder dan 103 punten hebt gehaald. Bij 103 punten haal je een 5,5 en dit is de landelijke is die aan de pabo rekentoets wordt gesteld. Dit staat gelijk aan het referentieniveau 3F, wat gelijk is aan MBO/HAVO-niveau.
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
Bij sommige opgaven heb je een rekenmachine nodig. De rekenmachine komt direct rechtsonder in beeld. In deze rekenmachine kun je calculaties doen om de som uit te rekenen. Als de opgave geen rekenmachine in beeld heeft, mag je er ook geen rekenmachine voor gebruiken.
De WisCAT is een pittige rekentoets die je in jaar 1 van de PABO moet maken. Deze toets is een eis om de opleiding na jaar 1 te mogen blijven volgen en je hebt 3 kansen om de toets te halen. De rekentoets is lastig, omdat de stof ingewikkeld kan zijn en de toets vereist daarom een goede voorbereiding.
Voor rekenen 3F bestaat deze set uit 80 opgaven. Een kandidaat moet minstens 48 van deze 80 opgaven goed beantwoorden om aan de eisen van het referentieniveau 3F te voldoen. Het is echter niet mogelijk om alle kandidaten jarenlang dezelfde set van 80 opgaven voor te leggen om te zien of ze er minstens 48 goed maken.
Je mag één van de vakken waarvoor je de toets niet hebt gehaald herkansen. De herkansing valt in de aansluitende toetsperiode. Als je voldoet aan twee van de drie toelatingseisen (en dus voor het derde vakgebied de toets niet hebt gehaald), kán de pabo je uitnodigen voor een assessment.
3 Hoe ziet de WisCAT eruit? De WisCAT, die je in het eerste studiejaar van de pabo maakt, is een digitale rekentoets met een adaptief karakter. Dit wil zeggen dat de toets zich tijdens het maken aanpast aan jouw vaardigheden. Wanneer jij een vraag goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe vraag van een hoger niveau.
De vorm van de taaltoets pabo 3F
Om te beginnen wordt er gekeken naar jouw beheersing van de spelling. In het eerste onderdeel krijg je een aantal zinnen te zien waarbij je zelf nog een werkwoord of een naamwoord moet vervoegen. In het tweede onderdeel kijk je telkens of een bepaalde zin klopt of niet.
Na de afname
Na afname verwerkt Cito de resultaten en binnen drie weken ontvangt de aspirant pabostudent de uitslag en eventuele certificaten.
Speciaal voor iedereen die meer en gericht wil oefenen, is het Werkboek Wiscat Pabo ontwikkeld. In het boek vind je ruim 300 opgaven, zodat je goed aan de slag kan.
De beperkte geldigheidsduur van de certificaten van de behaalde toelatingstoetsen wordt aangepast naar vijf jaar. Hierbij is het aan de Pabo's om met terugwerkende kracht na te gaan of in het verleden behaalde certificaten met de beperkte geldigheidsduur ook binnen de voorgestelde duur van 5 jaar vallen.
Met een Wiscat score van 103 punten of hoger, ben je geslaagd voor de Wiscat-Pabo rekentoets. De Wiscat score geeft aan of jij de rekenvaardigheden als Pabo-student beheerst op het referentieniveau 3F.
Leerlingen krijgen verplichte centrale toetsen of examens voor Nederlands en rekenen. Dat geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
De collegegeldtarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2021-2022 bedraagt € 1.084. Dit bedrag kan afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden verschillen. Check daarom ook de collegegeldmeter .
Hoewel iedere student drie kansen krijgt om de rekentoets te behalen, merken we dat veel eerstejaarsstudenten op dit onderdeel uitvallen.
"Je moest 62% van de vragen goed hebben.
Wie de toets niet meteen haalt wordt niet meteen ontslagen. Er zijn twee toetsmogelijkheden voor de bijscholing. Na de bijscholing volgt nog één toets met nog één herkansing.
Als je je hebt aangemeld voor een lerarenopleiding basisonderwijs aan een pabo via Studielink, dan krijg je van de pabo waar je gaat studeren inloggegevens en een link van Cito waarmee je jezelf kunt inschrijven voor de toelatingstoets(en), op dag en de locatie die voor jou goed uitkomen.
De landelijke kennistoets is gebaseerd op de Kennisbasis Nederlands (ingangsdatum studiejaar 2018-2019) van de lerarenopleiding basisonderwijs en is te vinden op www.10voordeleraar.nl. De toets bevat in totaal 80 vragen en bestaat uit meerkeuzevragen met drie of vier antwoordalternatieven. Een antwoord is goed of fout.
– je mag meerdere toelatingstoetsen op één dag na elkaar plannen; – je mag niet meerdere toetsen op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip plannen. waar: je mag toelatingstoetsen op iedere locatie maken, resultaten zijn landelijk geldig (je mag de toetsen dus maken op een andere pabo dan waar je de opleiding wilt volgen).