Een veel voorkomende vorm van kort vreemd vermogen is het bankkrediet. Veel bedrijven sluiten een lening bij een bank af wanneer ze over onvoldoende geld beschikken.
Wat is eigen vermogen nu precies? In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie. Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo.
Voorbeelden kort vreemd vermogen
Enkele voorbeelden van het kort vreemd vermogen: Schulden aan leveranciers (crediteuren) Nog te betalen belastingen zoals BTW. Kortlopende leningen.
Het vreemd vermogen (VV) bestaat eigenlijk uit alle schulden van een onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hypotheken en leningen. Je kunt deze post terugvinden op de rechterzijde van de boekhoudbalans. Bovendien verdeel je het onder in kortlopende- en langlopende schulden.
Kort Vreemd Vermogen
Voorbeelden van deze schulden zijn: Nog te betalen leveranciers (Crediteuren) Schuld aan de Belastingdienst (Nog te betalen Omzetbelasting) Rekening courant krediet (rood staan bij de bank)
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf. Het totale vermogen bestaat uit eigen vermogen en vreemd vermogen. Vreemd vermogen is geld dat je bedrijf geleend heeft.
Dit is een lening die zonder tussenkomst van de bank wordt afgesloten bij meestal privé personen, zoals familie, vrienden of bekenden. Spreek je voor de onderhandse lening een looptijd van meerdere jaren af, dan plaats je de onderhandse lening onder het lang vreemd vermogen.
Crediteuren vallen onder de categorie kort vreemd vermogen.
Een lening zet je op de balans aan de rechterzijde (de creditzijde). Onder deze creditzijde vallen de schulden en het eigen vermogen. Deze posten worden bij elkaar ook wel 'passiva' genoemd.
Leningen aan bedrijven en huishoudens zijn activa voor banken. De rente die banken op deze activa verdienen, maakt een belangrijk deel uit van hun inkomsten en winst.
Hebt u bezittingen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning? Of hebt u schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel? Dan hebt u vermogen. Of u belasting moet betalen over uw vermogen hangt af van de hoogte van uw vermogen.
Het eigen vermogen is het geld waarover je beschikt, dit wordt berekend door bijvoorbeeld een optelsom van de overwaarde van je eigen woning, bank, tegoeden en andere bezittingen. Om een lening te kunnen krijgen bij een bank stelt de bank altijd als voorwaarde dat er een eigen vermogen aanwezig is.
Wat is vermogen? Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee.
Als financiële term vertegenwoordigt eigen vermogen altijd een soort bedrijfswaarde, maar het kan op meerdere manieren worden gebruikt. In de volgende toepassingen van de term zult u merken dat ze allemaal neerkomen op hetzelfde concept: eigen vermogen is de som van voorraad, activa en nettowinst.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Eigen vermogen berekenen
Het eigen vermogen is een eenvoudige berekening van alle bezittingen minus de schulden. In formule kun je dit dus als volgt berekenen: eigen vermogen = bezittingen – schulden.
Hier staat het geld dat jouw bedrijf nog tegoed heeft van mensen of organisaties, ook wel debiteuren genoemd. De rechterkolom van de balans bestaat uit de creditzijde. Deze zijde bestaat uit schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit).
Eigenlijk is het eigen vermogen het geld dat jij in je onderneming hebt gestopt, plus de winst die je maakt. Een gezond bedrijf heeft een positief eigen vermogen.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Een lening is een eenmalige financiering bedoelt voor grote uitgaven. De looptijd van een lening is tussen 3 maanden en 5 jaar. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat waarvan je kunt opnemen wanneer je het nodig hebt.