Er is geen vast maandsalaris voor de Wijnboer omdat de Wijnboer als zelfstandige werkt. De Wijnboer haalt zijn salaris uit de druiven en door de verkoop van wijnen.De totale opbrengst is sterk afhankelijk van de oogst van dat jaar. Als de oogst goed is, verdient de Wijnboer meer dan wanneer de oogst minder is.
Een ton druiven levert 720 flessen wijn op. Dat zijn 7.200 trossen, ofwel 432.000 tot 576.000 losse druiven. Als je een wijngaard met kleine rendementen hebt, kun je met je 5 ton per hectare 3.600 flessen maken. Maar als je een opbrengst hebt van 25 ton, levert je dat 18.000 flessen op.
Voor gistkuipen/tanks moet men rekenen op een prijs tussen € 1,- à € 1,80 p/liter. Voor enkele honderden euro's kan men al een kleine pers kopen, maar om grotere volume's aan te kunnen en een betere kwaliteit te realiseren heeft men een pers nodig die al vlug € 35.000 kost.
Als we uitgaan van 3600 planten per hectare, 8 scheuten per stok en twee trossen per scheut, geeft een wijnstok 2,5 tot 3 kg druiven. De maximale opbrengst van een hectare druif is dan ongeveer 5.000 liter, wat neer komt op ongeveer 6700 flessen wijn per hectare.
Het rendement is dus 9 hl/ha, wat gelijk is aan 1.2 ton druiven per hectare.
De meeste wijn wordt geproduceerd in Zuid-Limburg: met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouwgebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel van de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.
De vuistregel in de wijnteelt voor kwaliteit is dan ook; 1 fles wijn van 1 wijnstok.
Een voorbeeld: in de geïrrigeerde wijngaarden van Central Valley in Californië zijn opbrengsten van 170 hl/ha heel gebruikelijk (17.000 liter wijn van 1 hectare) terwijl de plantdichtheid er rond 3300 per hectare (1 ha=10.000m2) ligt. Dat komt neer op meer dan 5 liter wijn (=bijna 7 flessen) per plant.
In 2019 zou een enkele hectare je gemiddeld € 6,5 miljoen kosten, volgens het Franse landagentschap Safer. Bourgondische topwijngaarden haalden in 2014 oogstrelende prijzen, waarbij de gemiddelde hectare grand cru-wijnstokken van eigenaar veranderde voor € 4,35 miljoen, bijna 9% meer dan in 2013.
Een wijnstok begint na vier jaar vruchten te dragen, maar een kwaliteitsbewuste wijnbouwer zal pas vanaf het zevende jaar oogsten voor zijn beste wijn. Tussen twintig en veertig jaar is de wijnstok op zijn best. Hoewel hij ouder kan worden, neemt na veertig jaar de opbrengst af.
Als je als vuistregel aanhoudt dat er voor vijf liter wijn zo'n zeven tot acht kilo aan druiven nodig zijn. Een fles wijn heeft zoals wij weten een inhoudt van 0,75 cl. Dit komt dus neer op ongeveer 1,2 kilo aan druiven die wij nodig hebben voor 1 fles met wijn.
De minimum-afstand tussen twee wijnstokken is minstens 1 meter. Plant u ze dichter op elkaar dan riskeren elkaar te veel te beconcurreren voor water en voedingsstoffen, met een geringere fruitopbrengst als gevolg. Misschien is het zelfs raadzaam ze op 1,5 meter afstand te planten.
Voor de wijn zelf heb je druiven (of druivensap), gist en optioneel citroensap nodig. Daarnaast heb je de volgende hulpmiddelen nodig: een grote witte emmer, een glazen fles met waterslot, een hevel en een oud (maar wel schoon) stuk vitrage of een vochtdoorlatende doek.
Normaal gesproken groeien er 2 à 3 trossen per tak. De bladeren zitten ongeveer om de 10 cm van elkaar. Bij 2 trossen betekent dit dus een minimale lengte van de tak van 1,4 meter en bij 3 trossen een minimale lengte van 2,1 meter.
Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit.
Voor de productie van een fles champagne (75 cl) is ongeveer 1,2 kg druiven nodig.
Wijnbouw en gebruik
In 2010 besloeg wereldwijd het areaal beplant met druiven voor de wijnproductie zo'n 7,5 miljoen hectare (ha). In 2003 was dit nog 7,85 miljoen ha en het areaal is sindsdien licht gekrompen, met name in Europa. Alle drie grote Europese wijnlanden zagen sinds 2000 het areaal met meer dan 10% dalen.
'Zo'n 60% van de Nederlanders denkt dat je uit een standaard fles (75 cl) wijn 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5'.
In de wintermaanden gaat het vooral om het onderhoud van de wijngaard. De ranken worden gesnoeid, de boer zorgt dat alle planten stevig staan en de grond wordt omgeploegd. Zo komt er meer lucht in de grond en dat is goed voor de groei. Dit kan machinaal gebeuren, maar ook door paarden.
De meeste bodemsoorten kunnen voor wijnbouw dienst doen, alleen vochtige en heel humusrijke voedzame grond is niet geschikt. Zandgronden zijn minder geschikt want ze zijn in het algemeen arm aan omwisselbare mineralen en bovendien is er vaak sprake van ernstige waterstress.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Ongeveer 6 à 7 glazen per fles afhankelijk van de inhoud van de fles wijn.
horeca richtlijnen, in de horeca gaat meestal zo'n 100cc wijn in een wijnglas. De horeca gaat uit van zo'n 6-7 glazen uit een fles van 0,75liter.