Polyfenolen. Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Als patiënten klagen over zuurbranden na het drinken van wijn kunt u hun adviseren voortaan in plaats van wijn een glaasje gedestilleerd te nemen of geen alcohol te gebruiken.
Opvallend resultaat: het drinken van een glas rode wijn verhoogt het aantal gezonde micro-organismen in de darmflora aanzienlijk. In de darmen zitten miljarden micro-organismen die zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem en een goede stoelgang.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Beter eet je een lekkere salade met gerookte zalm en/of boontjes. De visolie in de zalm helpt je maag bij het afbreken van de alcohol en de peulvruchten zijn een gezonde bron van koolhydraten om je honger mee te stillen. Ook lekker en prima tegen een kater: wat asperges met gerookte ham.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Toch hoor je steeds weer over de positieve effecten van met name rode wijn. Een groep Spaanse wetenschappers heeft nu ook vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Alcohol prikkelt het maagslijmvlies en stimuleert de ontwikkeling van maagzuur. Dit kan leiden tot aantasting van het maagslijmvlies, waardoor je maaglast of maagpijn krijgt, wat gepaard gaat met misselijkheid of braken.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Mensen die regelmatig alcohol drinken hebben een hoger risico op brandend maagzuur. Door deze verhoogde maagzuurproductie kan het slijmvlies van de maag geïrriteerd raken en gaan ontsteken (gastritis) (5).
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Ontsteking of maagzweer
Vaak voorkomende klachten bij mensen die door veel drinken last van hun maag hebben, zijn overgeven en maagpijn. Het overgeven van bloed kan wijzen op een beschadigd slijmvlies. Langdurig teveel drinken kan uiteindelijk leiden tot een maagvliesontstekking of een maagzweer.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Drink daarom liever geen alcohol. U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
Hoe snel dat gebeurt, hangt onder meer af van de aanwezigheid van voedsel in de maag. Ook het alcoholpercentage is van invloed. De lever zorgt voor afbraak van alcohol en heeft daarvoor circa anderhalf uur per standaardglas nodig.
Of omdat u tijdelijk een medicijn slikte dat de maag kan beschadigen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Gebruik een maagzuur-remmer zo kort mogelijk. Vooral maagzuur-remmers als omeprazol kunnen vervelende bijwerkingen geven als u ze langer gebruikt.