Met een boorhamer kan je schroeven, boren en hameren in hout, staal, metselwerk en beton. In praktijk echter wordt een boorhamer vooral gebruikt om te boren in harde steensoorten, metaal en beton.
Je kunt schroeven natuurlijk met een schroevendraaier aandraaien, maar een boormachine voorzien van een bit werkt stukken sneller. Daarnaast gebruik je bitjes voor het schroeven zonder voorboren in zacht hout en voor meubelmontage.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine kan je makkelijk schroeven en boren in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk. Een juiste instelling van de klopfunctie, het koppel en de versnellingen en een aangepaste keuze van bits en boren zijn ook hier belangrijk.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Een klopboormachine is krachtiger dan een gewone schroefboormachine, maar minder krachtig dan een boorhamer. Je gebruikt een klopboormachine voor het boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Dit type boormachine is minder geschikt voor harde steensoorten en beton.
Het grootste verschil tussen een slagschroevendraaier en een schroef- of boormachine is dat deze wordt aangevoerd door een slagkop. Bij een schroef- of boormachine werkt de motor als aanvoeringskracht. Het voordeel van een slagkop is dat er zo min mogelijk gevraagd wordt van de accu zelf.
Schroefmachines hebben echter, zelfs met een boorfunctie, niet dezelfde kracht als boormachines. Let daarom op dat je de motor niet verbrandt als je de schroefmachine op een ongeschikte manier gebruikt om te boren. Een van de belangrijkste onderdelen van een schroefmachine is de kracht van de motor.
Het verschil tussen een boorhamer en een combihamer is dat een combihamer een draaistop heeft en een boorhamer niet. Het voordeel van een draaistop is dat als je er een beitel op plaatst, de combihamer ook gebruikt kan worden voor licht breekwerk. Zo kun je bijvoorbeeld tegels van je muur af beitelen.
Beste boorhamer: Professional
De beste boorhamer voor de professional is toch wel de Makita HR2631FTJ. Deze veelzijdige en stabiele boorhamer, kun je gebruiken voor boor- en breekwerkzaamheden. Deze machine is erg krachtig door zijn vermogen van 800 watt en een slagkracht van 2,4 Joules.
Gewapend beton: Voor boren in gewapend beton heb je een P4S betonboor nodig. Deze boor heeft vier snijvlakken waardoor deze blijft boren, ook als je betonstaal tegenkomt. De p2S boor kan gewapend beton niet aan. Deze boor zal vanwege zijn twee snijvlakken vastslaan in het beton.
Slagschroevendraaiers vereisen nul kracht om vast te houden tijdens het schroeven, in tegenstelling tot gewone schroefmachines die (flinke) kracht uitoefenen op de polsen. Hierdoor kun je met een slagschroevendraaier heel gemakkelijk in lastige posities werken, zoals 'om een hoekje schroeven'.
De beste accuboormachine is de Black & Decker BDCHD18BAFC-QW. De accuboormachine als elektrisch aangedreven gereedschap is perfect voor schroeven, boren en zelfs schoonmaken!
Een slagschroevendraaier is een stuk krachtiger dan een gewone schroefmachine. Hierdoor gebruik je hem als je langdurig achter elkaar klust of aan de slag gaat met grote, brede schroeven. Omdat de kracht van de machine niet uit de motor komt maar uit de slagkop zelf, raakt de motor niet overbelast.
De machine is geschikt voor het in- en uitdraaien van schroeven. De accuschroefmachine is licht en compact, en hierdoor prettig in gebruik. Een accuboormachine werkt ook op een accu. Een accuboormachine is geschikt voor het in- en uitdraaien van schroeven.
Een schroefboormachine is een grote schroevendraaier met een elektromotor. Hierdoor hoeft de gebruiker geen handkracht of draaiende bewegingen uit te voeren zoals bij een pompschroevendraaier. Vaak heeft een schroefboormachine een oplaadbare batterij, ook wel accu genoemd. Men spreekt dan ook vaak van accuboormachine.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Je kunt klopboormachines met en zonder snoer vinden. Voor harde oppervlakken zoals beton, moeten ook klopboormachines krachtig zijn. De meeste draadloze machines zijn niet sterk genoeg om op dit soort materialen te boren. Het nadeel is dat klopboormachines over het algemeen duurder zijn.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.
Leidingzoekers. Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
De meest gangbare varianten zijn de houtboor, steenboor en betonboor. De grootte van de boor kun je afstemmen met je schroeven. Wanneer je iets gaat ophangen in een stenen muur, heb je pluggen nodig. Pluggen gebruik je met name voor materialen waarin een schroef niet hecht.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.