Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
Hervormde kerk kan verwijzen naar: Algemeen: Nederlandse Hervormde Kerk, een voormalig protestants kerkgenootschap in Nederland, in 2004 opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland. Hersteld Hervormde Kerk, in datzelfde jaar opgericht door hervormden die buiten die kerkfusie in Nederland wilden blijven.
- Het protestantisme gelooft dat iemands zonden vergeven worden wanneer de persoon dit oprecht tegenover God belijdt (sola gratia). Binnen het Rooms-katholicisme kan dit door het verkrijgen van de absolutie na het biechten van de zonde tegenover een priester.
Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact. Vanaf de 16e eeuw werden steeds meer mensen protestant. Deze mensen wilden zonder tussenkomst van de kerk (en de staat) kunnen geloven.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
De Nederlandse Hervormde Kerk is een protestants kerkgenootschap in Nederland dat in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.
Gereformeerd = gereformeerd protestantisme is een verzamelnaam voor calvinistische en daaraan verwante kerkelijke stromingen binnen het protestantse christendom, die zijn ontstaan tijdens de Reformatie.
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben samen een vermogen van zeker een miljard euro, blijkt uit onderzoek van een adviescommissie. Het gaat om geld dat 'over' is en dat de gemeenten niet nodig hebben om voort te kunnen bestaan, schrijven het Nederlands Dagblad en Trouw.
'Gereformeerd' wil zegen dat gelovigen vasthouden aan de bijbel zoals deze in de reformatorische traditie is uitgelegd en geformuleerd in de Drie Formulieren van Enigheid:de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Deze belijdenis is opgesteld door Guido de Brès (1522-1567) in 1561 en telt 37 artikelen.
Naast financiële voorspoed mogen gelovigen ook spirituele groei en fysieke gezondheid verwachten. Zo zijn er zelfs ware 'genezingsdiensten', waarbij iedereen die ziek is, naar voren mag gaan voor gebed, met de hoop op genezing. Op deze manier leren gelovigen als het ware te bidden met hun portemonnee.
De Reformatie, ook wel de Hervorming genoemd, was een beweging in de 16e eeuw die de Rooms-katholieke kerk wilde verbeteren. Het leidde echter uiteindelijk niet tot de gewenste hervormingen in de Katholieke kerk, maar tot een kerksplitsing.
Kenmerkend voor baptisten is dat men zich laat dopen nadat men tot geloof in Jezus Christus is gekomen en door middel van een openbare belijdenis Jezus als Verlosser en Heer heeft aangenomen. De doop geschiedt door volledige onderdompeling in water.
In de Bijbelgordel, die grofweg van Zeeland naar Overijssel loopt, wonen vooral gereformeerden.
Uiteindelijk ontstonden uit de Afscheiding deze kerken: de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Gemeente, de Gereformeerde Gemeente in Nederland en nog vele anderen.
De grootste kerkklok van Nederland, in de Grote Kerk van Dordrecht, wordt tijdens de jaarwisseling een kwartier lang geluid. Dat gebeurt donderdag vanaf middernacht. De bijna tienduizend kilo wegende klok in de Grote Kerk wordt maar zelden gebruikt.
Het woord 'evangelicaal' staat voor 'het Evangelie centraal stellend'. 'Evangelie' betekent volgens de evangelicals: "Wie Jezus gelooft en navolgt, is gered". In het evangelicalisme is de persoonlijke band met Jezus allesbepalend voor het bereiken van geluk, hier en in het hiernamaals.
DEN HAAG - René de Reuver (1959) is donderdag door de generale synode (landelijke kerkvergadering) benoemd tot scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De scriba is de landelijk secretaris van de kerk.
Een haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van de dag. Zo is de haan een teken van een nieuw begin. Wanneer iemand in Jezus Christus gaat geloven noemt de kerk dat ook een nieuw begin. De volkswijsheid leert dat de haan de dominee aanmoedigt om heldhaftig tegen de stroom in te gaan, met zijn kop in de wind.