Begrip is de bereidheid om iets te begrijpen, om te willen aanvoelen wat anderen denken of nodig hebben. Empathie gaat verder dan begrip, het is het vermogen zich te kunnen verplaatsen in de gevoelens van een ander. Begrip en empathie zijn belangrijke sociale, menselijke kwaliteiten.
Je kunt pas echt begripvol reageren als je de tijd neemt om iemand te begrijpen. Tijd betekent ook met je volledige aandacht bij de ander zijn tijdens het gesprek. Neem er een moment voor en beperk je aandacht voor een ander niet tot het korte gesprek aan de lunchtafel of jullie maandelijkse overleg.
Wil je dat hij je beter begrijpt, is het beter om één ding tegelijk te bespreken. Anders kan hij het niet meer volgen. Praat in oorzaak en gevolg. Als je hem een probleem probeert duidelijk te maken, of je wil hem vragen zich op een andere manier te gedragen, formuleer het dan als oorzaak en gevolg.
Hierbij begrijpen of waarderen partners dan ook vaak niet de manier waarop de ander verbinding zoekt. Ook ongelijkheid binnen de relatie en het strijden om het behoud van identiteit zijn vaak oorzaken voor het ontstaan van een patroon van onbegrip, machteloosheid en afhaken.
het verstaan of begrijpen van iets. datgene wat men ergens onder verstaat of hoe men iets kent.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Wat maakt iemand empatisch? Als je een persoon empatisch noemt, ben je van mening dat hij of zij van de vaardigheid gebruikmaakt om zich te verplaatsen in de ander. Dat betekent dat die persoon begrijpt hoe de ander zich voelt en wat voor impact dat heeft op de ander – voor zo ver dat kan.
Een ander aanvoelen en begrijpen, hoe doe je dat? Wat je daarvoor nodig hebt is inlevingsvermogen of empathie. Dat wil zeggen dat je je kunt verplaatsen in de gevoels- en belevingswereld van de ander; je kruipt als het ware eventjes in de huid van de ander om te kunnen voelen en denken zoals hij/zij voelt en denkt.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Deze spanningen kunnen ontstaan door vervelende gebeurtenissen, in interactie met andere mensen of door omstandigheden op het werk of thuis. Ook kunnen ze gevoed worden door negatieve gedachten.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Een begrip is een verzameling van alle zaken die horen bij een bepaald onderwerp.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die 'een zelfstandigheid' aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).
begrippen Nederlands woordenboek - Woorden.org. 2) Abstract: Woorden die relaties uitdrukken en die het daardoor mogelijk maken dat wat in taal wordt uitgedrukt, te structureren.
Deze tips helpen daarbij: Nodig hem formeel voor een gesprek uit, het liefst buitenshuis in een rustige omgeving; Drink geen alchohol; Vraag of je man jou zou willen parafraseren als jullie praten.
Je hebt elkaar niets meer te zeggen
Als je elkaar niets meer hebt te vertellen, dan is dat geen goed teken. Het kan zelfs het einde van je relatie betekenen. Immers, iedereen heeft wel eens wát te vertellen.
Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen.