Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone.
Enkele steden hebben naast een milieuzone voor vrachtauto's ook een milieuzone voor personen- en bestelauto's. Dat zijn Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Amsterdam Den Haag, Eindhoven en Utrecht hebben daarnaast ook milieuzones voor autobussen, taxi's en/of brom- en snorfietsen.
Dit zijn: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. 15 Nederlandse gemeenten hebben momenteel een milieuzone voor dieselvrachtauto's. Dat zijn: Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht.
Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen niet mogen rijden. Een milieuzone kan gelden voor dieselvrachtauto's en –autobussen en dieselpersonen- en bestelauto's. In Amsterdam en Den Haag geldt de milieuzone ook voor brom- en snorfietsen en/of taxi's.
Heb ik een milieusticker nodig? Nee, je hebt geen milieusticker nodig. Als je voertuig buiten de verboden voertuigen valt, kun je vrij de milieuzone inrijden.
Nederlandse voertuigen zijn verplicht om een sticker te hebben . Want alle buitenlandse voertuigen dienen voorzien te zijn van een geldige milieusticker. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo kun je sommige Duitse steden, zoals Dresden en Kiel bezoeken zonder milieusticker.
Vanaf 1 januari 2025 geldt binnen de Ring A10 een milieuzone (zie kaart) voor personenauto's met dieselmotor; alleen dieselpersonenauto's met een emissieklasse 5 of hoger mogen de milieuzone in. Dieselpersonenauto's met emissieklasse 0 tot en met 4 mogen de milieuzone niet meer in.
De Milieuzonecheck toont de emissieklasse van uw voertuig op basis van uw kenteken. En vertelt u welke zones u in mag met uw dieselvoertuig op basis van deze emissieklasse. Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of uw voertuig wel of geen toegang heeft tot de milieuzones.
Een groene milieuzone herkent u aan het groene cirkeltje met een 4 erin. De 4 staat voor emissieklasse 4. In groene milieuzones zijn alleen dieselvoertuigen toegestaan met emissieklasse 4 of hoger. Auto's die rijden op andere brandstoffen mogen alle zones gewoon inrijden.
De emissieklasse bepaalt of u wel of geen toegang heeft tot een milieuzone. Voertuigen op een andere brandstof dan diesel mogen altijd de milieuzones inrijden. Let op: Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor vracht- en bestelauto's invoeren in hun stad.
Momenteel zijn er 4 steden in Nederland die een milieuzone hebben voor personenauto's en bestelauto's die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht.
De milieusticker is te bestellen in alle ANWB-winkels en via de ANWB webwinkel. De sticker wordt dan binnen circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd. De actuele kosten vindt u op onze website.
Diesels met euronorm 3 of hoger zijn personenauto's en bedrijfswagens die vanaf het jaar 2000 zijn gebouwd. Uitsluitend als jij voorziet dat je de komende jaren slechts steden zult aandoen met een gele milieuzone, kun je met een gerust hart nog een dieselauto bestellen waarvan het bouwjaar tussen 2000 en 2004 ligt.
Gemeentes hebben twee opties sinds 2020: alle diesels met Euroklasse 3 en hoger (pakweg 20 jaar oud) worden toegelaten, of alle dieselvoertuigen met Euroklasse 4 en hoger (pakweg 15 jaar oud). Vanaf 2025 wordt het systeem één euroklasse opgeschoven.
Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, ...
Rijdt u een milieuzone in waar u niet in mag met uw voertuig, dan volgt er een boete. Voor personen- en bestelauto's en autobussen is deze boete €110,-.Daar komen nog administratiekosten bij.Vrachtauto's betalen €280,-.
Op de website milieuzones.nl vind je na invulling van je kenteken snel je 'emissieklasse' ofwel de Euronorm. Opvragen via het Kentekenregister van de RDW kan ook, al staat de informatie daar iets meer verstopt onder 'Motor & Milieu – Uitstoot'.
Milieuzones worden gecontroleerd door kenteken herkenning camera's.
Voor bestellingen vanaf 1 juli 2023 worden diesels fiscaal steeds minder interessant. Reden te meer om vanaf dan de stap naar elektrisch te overwegen.
Voorwaarde voor voertuigen in de Duitse milieuzones
Voor een groene milieusticker Duitsland (Umweltplakette) moet het voertuig aan de volgende eisen voldoen: Benzine-, hybride- en LPG-auto's met een uitlaatgasnorm EURO-1 tot en met EURO-6 en toegelaten na 31-12-1992.
Welke auto's hebben een milieusticker nodig in Duitsland? In Duitsland hebben de meeste voertuigen een milieusticker nodig om in milieuzones (Umweltzonen) te mogen rijden. Dit geldt voor zowel diesel- als benzineauto's, evenals voor buitenlandse voertuigen.