Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
Zorg er in ieder geval voor dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt, zeker als je baby 's nachts nog niet zo goed slaapt heb je die paar uurtjes in de middag hard nodig. Als je meerdere kinderen hebt, kun je die misschien een paar uur bij een vriendin, buurvrouw of moeder brengen.
Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.
Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.
Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert.
Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar ga niet meteen intensief sporten. Vanaf ongeveer zes maanden na je bevalling kun je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Nachtdienst. Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Het beste wat je kunt doen is rustig blijven en in bed blijven liggen, zelfs als je niet kan slapen. Je lichaam heeft namelijk hoe dan ook de rust nodig om bij te komen na de bevalling. Als de hormonen weer wat tot rust komen, zal je de nachten en dagen erna waarschijnlijk wel kunnen slapen wanneer je baby slaapt.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen.
Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.
Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.
Wat te verwachten? De eerste dagen/weken na de bevalling moet je lichaam herstellen. Als je te weinig rust neemt kun je flink teruggefloten worden door je eigen lichaam. Hierdoor is de 'roze wolk' waar je anderen vaak over hoort, niet voor iedereen vanzelfsprekend.
In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby.
Nadat je bent bevallen, heb je waarschijnlijk een tijdje nodig om daarvan te herstellen. Het is daarom niet verstandig om gelijk na je zwangerschap en bevalling in de auto te stappen. Over het algemeen is het advies om minstens twee weken te wachten, voordat je weer achter het stuur kruipt.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.