Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Meest bedreigde papegaai ter wereld beleeft een goed jaar: "Nuttig om zulke dieren in leven te houden" De kakapo, 's werelds dikste én meest bedreigde papegaai, is een poot verder verwijderd van uitsterven.
De struisvogel is de zwaarste loopvogel ter wereld. Ze wegen tussen de negentig en 150 kilo!
De andescondor (Vultur gryphus) is een roofvogel die tot de verbeelding spreekt. Met een kop-staartlengte tot 1,30 meter, een vleugelspanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en een gewicht tot 15 kilogram voor mannetjes is het de grootste vliegende vogel ter wereld.
Op de vraag wat de grootste vogel is die ooit op aarde heeft geleefd, lijkt een definitief antwoord te zijn gevonden. De eretitel wordt opgeëist door een reusachtige olifantsvogel, die meer dan duizend jaar geleden op Madagaskar rondzwierf, ruim achthonderd kilo woog en bijna drie meter hoog kon worden.
De kakapo is een papagaaiachtige uit Nieuw-Zeeland. De groene vogel staat bekend als een van de domste dieren. Deze twijfelachtige roem heeft hij omdat hij steeds vergeet dat hij door zijn gewicht (ca. 4 kilo) niet kan vliegen.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
De madagaskarwitoogeend, 's werelds zeldzaamste vogel, zal uitsterven als er niet snel een nieuw drasland voor het dier wordt gevonden. Op dit moment sterft namelijk zo'n 96 procent van de kuikens na twee à drie weken.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros.
Rüppells gier (Gyps rueppelli) is een vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae). De soort komt voor in Afrika. De Rüppells gier is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot! Zijn vleugeltjes slaan zo snel op en neer dat ze een zoemend geluid maken.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
De knobbelzwaan kan een spanwijdte van 2,40 meter bereiken. Hij is 140 tot 160 cm lang. Met zijn lange nek kan hij ver onder water reiken. Met 10 tot 12 kg behoort de knobbelzwaan tot de zwaarste vliegende dieren.
De heremietibis is een van de meest zeldzame vogels ter wereld.
De quetzal is volgens veel vogelliefhebbers de mooiste vogel ter wereld. En dan eigenlijk het mannetje dat in de paartijd extreem lange veren krijgt: Tot wel 80 centimeter lang. Deze vogels zijn niet eenvoudig om te vinden, al kan het wel. De quetzal is de onbetwiste koning van het nevelwoud.
Hoewel de ekster een brutale vogel is, die ook wel luidruchtig kan zijn met zijn schorre geluid, komt ekster niet al te dicht bij mensen, zoals zijn familielid de kauw wel doet.
De witte klokvogel is de luidste vogel ter wereld.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen.
Uit Wikipedia: De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (15 tot 80 slagen per seconde, afhankelijk van de grootte van de vogel) in de lucht stil blijven hangen. Door de snelle vleugelslag kan de kolibrie als enige vogel ook achteruit vliegen. Ze kunnen zelfs recht omhoog en recht omlaag vliegen.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
Colombia is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld. Er zijn maar liefst een kleine 2000 soorten geregistreerd.
De Andescondor is een bedreigde diersoort. Het is de grootste roofvogel, met een spanwijdte van 3 meter en een gewicht tot 15 kilo. De cactusuil is één van de kleinste roofvogels, met een spanwijdte van 26,5 centimeter en een gewicht van 40 gram.