De meeste vissen paren door “
Het mannetje jaagt achter het vrouwtje aan tijdens het paren en hij bevrucht de eieren terwijl ze vallen. Het paren kan spectaculair zijn om te zien omdat de vissen door het aquarium racen en al het andere negeren, inclusief voer. Voorbeelden van vrij-leggers zijn Tetra's, Barbelen, Rasboras en Danio's.
Levendbarende vissen brengen hun baby visjes op de volgende manier ter wereld: De bevruchting gebeurt inwendig. Met zijn anaalvin – die transport van zaadcellen mogelijk maakt – bevrucht het mannetje de eitjes in het lichaam van het vrouwtje. De eitjes blijven na bevruchting in het lichaam van de moeder.
De vrouwtjesvissen zullen de eieren leggen, waarna de mannetjesvissen deze gaan bevruchten door er hun zaad overheen te brengen. Dat zaad noemen we bij vissen hom en de eitjes zijn ook wel bekend onder de naam kuit. De meeste vissoorten paaien altijd op dezelfde plekken, die men paaiplaatsen noemt.
Paring bij waterdieren
Waterdieren zoals amfibieën en vissen scheiden grote hoeveelheden eieren af in het water. Bij beenvissen wordt dit paaien genoemd. De bevruchting vindt meestal uitwendig plaats, dus buiten het lichaam van het vrouwtje.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Vechten kan op allerlei manieren gebeuren. Met het gebit, de staart, bekken trekken, enz. Soms zijn de dieren even sterk en kan de strijd vele uren duren. Gevechten dienen ook om de rangorde onder de dieren te bepalen.
De groeisnelheid hangt ook af van welk soort voer je geeft. Het kan 3 weken, tot een maand duren. Bij trage groeiers wel dik twee maanden. Om de groei te bevorderen, te versnellen heb je Levend voer nodig.
Hoewel er verschillende vissoorten zijn die levende vissen baren, leggen vrouwelijke goudvissen eieren (kuit) waar de guppen uit komen. Het leggen van de eitjes heet “kuit schieten”. Nadat de eitjes gelegd zijn bevrucht een mannetjes goudvis de eitjes. De bevruchting vindt dus niet in de vis plaats, maar daarbuiten.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
de paaitijd zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: paaitijden tijd van het jaar dat vissen zich voortplanten Voorbeeld: `De paaitijd van deze soort is in het voorjaar.
Dit is niet pesten, maar zoals je zelf aan aangeeft paaigedrag. Kan er behoorlijk ruw aan toe gaan. Soms zelfs zo erg dat een vrouwtje bezwijkt door continue mannen achter haar aan te hebben. Dat ze het meest achter de grootste aanzitten, is logisch te verklaren.
Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
De voorvader van de vissen blijkt een zekere Pikaia te zijn. Het was een wormachtig diertje van 5 cm, dat zijn voedsel verzamelde via een kieuwkorf en met zijn staart zwembewegingen maakte. Dit fenomeen leefde 545 miljoen jaar geleden.
Er kan makkelijk een cichlide koppel bij hoor en die eten ook gewoon jonge platy's en guppen op. Wel zorgen voor voldoende bodem schuilplaatsen door bv halve kokosnoot neer te leggen.
Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden.
Zo moet het water rond de 22 graden zijn, het aquarium groot genoeg er moeten genoeg waterplanten zijn voor het afzetten van de eitjes (het kuitschieten van het vrouwtje). Het vrouwtje legt tussen de 500 en 1000 eitjes per dag. De eitjes komen, afhankelijk van de watertemperatuur, na een dag of 5-9 uit.
De familie Poeciliidae bevat veel soorten die kunnen verschillen in hun huisvestingseisen. In het algemeen hebben deze vissen, waaronder de bekende levendbarenden, de guppy, molly, platy en zwaarddrager, een watertemperatuur nodig tussen 22 en 25 graden.
Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze. Tamelijk plat, glad en zonder oogleden.
Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Kraakbeenvissen De meeste kraakbeenvissen zoals haaien zijn eierlevendbarend. De moeder legt geen eieren, maar draagt ze in haar buik. De jongen komen uit die eieren als ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.