Elektrische draden verbinden, wordt ook wel lassen genoemd. Er zijn verschillende manieren om elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden. Verbind draden bijvoorbeeld met een kroonsteen, lasdop of lasklem.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Houd rekening met dat maar vijf draden onder één lasdop mogen zitten. Hierdoor maken alle draden contact met de lasdop. Indien meer dan vijf draden met elkaar verbonden dienen te worden dan dient de las gesplitst te worden. Bekijk hier lasdoppen voor het verbinden van elektriciteitsdraden.
Met een lasklem kun je twee elektriciteitsdraden met elkaar verbinden. Een lasklem is een soort montagevriendelijke kroonsteen. Je kan je verbinding dus eenvoudig en snel realiseren. Er bestaan een groot scala aan lasklemmen van diverse fabrikanten voor diverse toepassingen.
Verschillende soorten lasklemmen
Met een 2-polige klem kun je enkel een draad doorverbinden en met een 3-polige klem kun je eventueel ook een elektriciteitsdraad splitten. Door het splitten van een draad kun je stroom aftakken naar meerdere elektrapunten, bijvoorbeeld naar een schakelaar, stopcontact, etc.
Met een 2-polige lasklem kunt u twee draden verbinden. Met een 3-polige lasklem kunt u 3 stroomdraden verbinden of een bestaande draad splitsen. Om te testen of alles goed zit zijn er twee manieren, namelijk de groep weer inschakelen of een spanningsmeter gebruiken in het gaatje van de lasklem.
Stap 4 Stroomdraden verbinden in kroonsteentje
Verbind de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond. Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit tot slot, indien mogelijk, ook de geel-groene aardedraad aan.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
De Wago Lasklem is een klein klemmetje waarmee je stroomkabels eenvoudig aan elkaar verbindt. Dit heeft hetzelfde resultaat als wanneer je kabels aan elkaar last. Vandaar de naam “lasklem”. De lasklem zorgt ervoor dat de elektriciteit door verschillende, losse kabels wordt geleid.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Een kroonsteen(tje), ook bekend als lusterklem of suikertje in Vlaanderen, dient om twee of meer elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan.
De gelbox van WAGO beschermt lasklemmen conform IPX8 – eenvoudig, snel en veilig! Geen gevaar meer voor kortsluitingen! Als vocht een bedreiging vormt voor lasklemmen, sluit de gelbox van WAGO de elektrische installatie waterdicht af - eenvoudig, snel en veilig.
Doorlussen gaat van klem op klem van de wcd-en dat moet je niet te vaak doen(3 is een mooi aantal) maar word niet vermeld in een regel. Doorlassen hierbij ga je van lasklem naar lasklem en op e lasklemmen zet je de wcd-en hieraan zit in principe geen maximaal aantal achter elkaar.
Er is geen verplichting tot gebruik van een centraaldoos systeem. In oudere woningen zit vaak een hoofdleiding systeem. Je mag maken wat je wilt. Zolang het systeem maar voldoet aan de nen1010.
Specialist Elektra
Een wasbehandelings toestel boven de 3000w moet een eigen groep daaronder is dat niet nodig (8.720.2.1.1;8.720.2.1.3 NEN1010). Dat geldt voor elk apparaat boven de 3000 W: eigen groep, daaronder hoeft dat niet het is wel verstandig maar het hoeft niet. 2 groepen in 1 lasdoos is niet toegestaan.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Dit is de aarde draad. Deze zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Deze draad is vooral nodig in vochtige ruimtes om kortsluiting te voorkomen. Als er door een defect elektrisch contact met de lamp ontstaat, zorgt de geel-groene draad ervoor dat de lamp niet onder spanning komt te staan.
Bij een wissel schakeling worden beide schakelaars verschillend aangesloten. Bij de ene schakelaar wordt de bruine draad aangesloten op de P of L en bij de andere schakelaar sluit u de schakel draad (zwarte draad die naar het lichtpunt loopt) aan op de P of L.