Cheddar kaas bestellen | Albert Heijn.
Cheddarkaas is een kaas die makkelijk smelt. Wat veel mensen niet weten: je hebt echte cheddar en smeltkaas ('nep cheddar') met veel koolhydraten! Het is dus belangrijk op te letten welke cheddar je koopt! Beide soorten vind je aan het stuk, in plakjes of geraspt (let op toegevoegd zetmeel!)
Rode cheddar is cheddarkaas die gekleurd is zodat het meer oranje of rood in kleur lijkt. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een natuurlijke kleurstof genaamd Annatto, die in bomen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied wordt gevonden.
Witte cheddar kaas wordt gemaakt van koemelk, doordat er geen natuurlijke kleurstof is toegevoegd blijft de kaas wit. Deze kaas is vooral in de Amerikaanse keuken enorm bekend.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Het is een halfharde kaas, vaak met een kruimelige structuur die toch romig is. De kleur is meestal pastelgeel. Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt.
Ja, cheddar kaas past in een gezond voedingspatroon. Echte Cheddar bevat, net als praktisch alle zuivelproducten, namelijk flink wat bouwstoffen zoals alle acht essentiële aminozuren (proteïne), is het een belangrijke bron van vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Cheddar of Amerikaanse Kaas (1 plak) bevat 86 calorieën.
De kaas is geler als koeien in de wei hebben gestaan. Als de koeien op stal hebben gestaan zal de kaas bleker kleuren. De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken.
Cheddar behoort tot de harde kazen die hoofdzakelijk van gepasteuriseerde koemelk worden gemaakt. Voor de productie van Cheddar, wordt gepasteuriseerde melk verhit tot 30°C en geënt met een melkzuurbacterie. Vervolgens wordt stremsel toegevoegd, waardoor de wrongel samenklontert, en verhit wordt tot 38°C.
Kan je cheddar koud verwerken? Zeker! Denk maar aan een frisse salade voor in de lente, combineer de kaas met een stukje geroosterd vlees. Aangezien de cheddar zelf sterk van smaak is, verwacht je bij de kaas ook een uitgesproken smaak van vlees.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Gruyère wint
En als we dan toch een winnaar moeten noemen voor op een broodje hamburger, zeggen we Gruyère. Heerlijk zoete kaas met een zoute bijsmaak, niet overheersend, smelt gemakkelijk en is niet al te duur. Een kwalitatieve cheddar (dus niet het veredelde plastic uit de supermarkt) komt op de tweede plaats.
Een portie cheddar kaas 50+ komt overeen met 30 gram.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
In Nederland wordt voor de plakken kaas die McDonald's gebruikt, vaak de term smeltkaas toegepast. McDonald's beraadt zich op de mogelijkheid om de consument specifieker over de kaas in de Cheeseburger te informeren.
Maar hoe komt de cheddar die we in Nederland meestal zien aan die oranje kleur? Door een kleurstof genaamd annatto, die wordt gewonnen uit de zaden van de tropische orleaanboom.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De ezel melk voordelen zijn bekend sinds de oudheid.
Naast het feit dat rijk is aan vitaminen, mineralen… het bevat veel Retinol “vitamine A”, die heeft een effect tenseur en Anti-veroudert erkend. Retinol helpt ook het herstel en genezing van de huid, en de vervaardiging van collageen.