De rechter was van oordeel dat er wilsovereenstemming over de inhoud van het contract tussen partijen is bereikt, doordat eiser het aanbod (het contract) stilzwijgend heeft aanvaard. De inhoud van het contract is in dit geval dus bindend voor beide partijen, ook al was het niet ondertekend.
De werkgever moet binnen 1 maand een schriftelijk contract aanbieden, de werknemer moet deze tekenen. Als de werkgever niet tekent, ben je niet verplicht om door te werken zonder contract. Zonder getekend contract heb je geen juridische basis om je rechten af te dwingen.
Een huurovereenkomst is dus bindend zodra partijen overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk zijn. Het zetten van een handtekening is geen vereiste voor het sluiten van een overeenkomst.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Een contract beëindigen kan niet zomaar. Vaak zijn er in het contract afspraken opgenomen over beëindiging. Dat voorkomt onaangename verrassingen en problemen als een van de partijen het contract wil opzeggen.
Ontbinding: Ontbinding is vastgelegd in de wet (artikel 6:265 BW) en kan alleen plaatsvinden wanneer de wederpartij de afspraken niet nakomt. Ontbinding kan worden gedaan zonder tussenkomst van de rechter door middel van een schriftelijke verklaring.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
U kunt een arbeidsovereenkomst schriftelijk of mondeling afsluiten. Het is wel verstandig een arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen.
De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig. Wat wel een belangrijk verschil is met een schriftelijke overeenkomst, is dat bij de mondelinge overeenkomst het aanbod direct aanvaard moet worden. Gebeurt dit niet, dan vervalt het aanbod of moet de andere partij opnieuw een aanbod doen.
Een huurcontract hoeft niet schriftelijk te zijn. Een mondeling afgesproken huurcontract is ook geldig.
Bij het aangaan van een huurcontract bestaat er geen bedenktijd.
Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet. Ook worden daarbij de voorwaarden aangegeven.
Uw werkgever moet u op tijd en schriftelijk laten weten of hij wel of niet uw contract verlengt. Dit heet 'aanzeggen'. Hij moet u uiterlijk 1 maand voor de einddatum van uw contract een bericht sturen. Dit kan per brief, e-mail of WhatsApp.
Om van een rechtsgeldig contract te kunnen spreken moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er gekeken worden naar aanbod en aanvaarding, naar de wilsverklaring en eventueel gerechtvaardigd vertrouwen.
Een overeenkomst van opdracht is niet verplicht, maar wel handig. Door vooraf een overeenkomst van opdracht te gebruiken en tekenen, weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Het schept duidelijkheid en beide partijen kunnen ergens op terugvallen.
Kan ik een mondelinge overeenkomst ook ontbinden of vernietigen? Dat kan zeker.Wel moet er dan uiteraard een reden zijn voor ontbinding of vernietiging. U kunt een (mondelinge) overeenkomst niet zomaar ontbinden of vernietigen omdat u zich bijvoorbeeld heeft bedacht.
Een schriftelijke overeenkomst is een afspraak tussen partijen die is vastgelegd in een leesbaar document. De afspraken staan dan, in andere woorden, zwart-op-wit. Zowel in je privéleven als op zakelijk gebied maak je schriftelijke afspraken. In sommige gevallen zijn deze juridisch bindend.
Het communiceren via e-mail is voortaan wettelijk erkend als geldige kennisgeving. Dat blijkt uit de herziening van het Burgerlijk Wetboek. In de rechtspraak worden e-mails al dagelijks ingeroepen als bewijsmateriaal.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Voor ontbinding is een tekortkoming van één van de partijen vereist. Een tekortkoming wil zeggen dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden.
Opzegging kan alleen plaatsvinden als dit is toegestaan volgens de inhoud van de overeenkomst en eventuele algemene voorwaarden. Opzegging kan soms zonder reden plaatsvinden, maar er kunnen ook opzegtermijnen of andere voorwaarden gelden.