De hoogte die het dons bereikt wanneer het gewicht verwijderd wordt, geeft de vulkracht aan (in millimeter per 30 gram dons). Dons met een vulkracht van 120 mm/30gr tot een waarde van 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Goed”.Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Excellent”.
Vulkracht is de mate van ontplooiing van dons. Vulkracht is een kwaliteitsindicator, hoe hoger de vulkracht van een dekbed, hoe beter deze warmte opbouwt én ventileert met minder hoeveelheid aan dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger het warmte-isolerend en ventilerend vermogen de dons heeft.
De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert. De vulkracht van onze dekbedden ligt tussen de 110 (mm/30gr) en de 220 (mm/30gr). Slaapt u onder een goed donzen dekbed, dan slaapt u onder een licht en toch behaaglijk dekbed.
Wol is relatief zwaar. Een met wol gevuld lits-jumeaux winterdekbed kan bijna 4 kilo wegen. Terwijl een met dons of polyester gevuld dekbed van dezelfde maat anderhalve kilo lichter kan zijn. En omdat die materialen (per gram) meer warmte vast houden, kunnen ze toch even warm zijn.
Zware donsdekens wegen ongeveer 500 gram per vierkante meter terwijl lichte donsdeken slechts 180 gram per vierkante centimeter wegen. Het kan zijn dat je partner helemaal tegenovergesteld is als jijzelf als het op slapen aankomt. Dan kan je nog steeds opteren om elk een eenpersoonsdonsdeken te kopen.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben.
Beste donzen dekbed algemeen: Nuvaro Gold 4-seizoenen Donzen dekbed. Het Nuvaro Gold 4-seizoenen Donzen dekbed is met afweging van alle factoren als prijs-kwaliteit, warmte, vulkracht, duurzaamheid, vulling en tijk gekozen als beste dekbed van 2022 in de categorie algemeen.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Wat is het vulgewicht? Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per m2. Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kunt u alleen de vulgewichten van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.
Als je het snel warm hebt, ga dan voor een warmteklasse 3 voor gedurende het jaar en warmteklasse 4 tijdens de warme zomerdagen. Heb je het snel koud, ga dan voor een warmteklasse 3 of 4 op de warmere zomerdagen en een warmteklasse 1 dekbed voor op de koude winterdagen.
De vulkracht worden uitgedrukt in CUIN (cubic inch per ounce) = het volume (inhoud) van een ounce dons. Hoe hoger de waarde des te beter de kwaliteit van het dons.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Wol is zwaarder dan een donzen of een tencel dekbed en wordt vaak gekozen door mensen die het fijn vinden om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Bovendien is wol een uitstekend ademend en vochtregulerend materiaal. Een wollen dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Een verzwaard dekbed voelt aan als een warme, zachte knuffel en kan je helpen om beter te slapen. Zoals de naam het al doet vermoeden, is een verzwaard dekbed extra zwaar en creëert het met zijn gewicht een druk op het lichaam die een lading positieve effecten initieert. Dit kan weer bijdragen aan een betere slaap.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Standaard maten
De standaard lengtematen voor donsdekens zijn 200cm en 220cm. Wij adviseren een lengte van 200cm voor mensen tot 1.80 meter, en een lengte van 220cm voor mensen die langer zijn dan 1.80 meter. Of, als we naar de matrasmaat kijken, kunt u 220cm overwegen als uw matras 2 meter of 2.20 meter lang is.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als je een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.