Door zijn looistoffen helpt rode klaver tegen verschillende slijmvliesontstekingen, bijvoorbeeld inwendig bij diarree. In de vorm van omslagen bevordert hij de wondheling. In de volksgeneeskunde wordt thee van rode klaver gebruikt tegen hoest.
Bijwerkingen? Bijwerkingen en geneesmiddelinteracties met rode klaver zijn zeldzaam. Rode klaver bevat isoflavonen die worden beschouwd als fyto-oestrogenen, dit zijn natuurlijke stoffen die een zwak oestrogeenachtig effect op het lichaam hebben.
Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare. Dit levert je een besparing aan kunstmest tussen de € 220,- en € 510,- per hectare.
De bladeren van de rode klaver bevatten de hoogste concentratie biochanine A en formononetine. Door omgevingsfactoren zoals pathogenen en UV-licht kan de concentratie van de isoflavonen veranderen. Verder bevat rode klaver ook vitamine B3, vitamine B1, vitamine C, calcium, chroom, magnesium, kalium en fosfor.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
En hier mag je maar 2 capsules per dag. Voor producten op basis van isoflavonen is de ideale dosis zeer persoonlijk. De Rode Klaver 375 mg is niet gestandaardiseerd. De exacte hoeveelheid isoflavonen is daarom niet aan te geven, maar het is waarschijnlijk minder dan 5 mg per capsule.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest en beperk je drijfmestgiften tot ongeveer 2/3 van een gangbare gift en bemest alleen in het voorjaar. Klaver heeft wel behoefte aan kali, dit kan een mooie meststof zijn voor in de zomer.
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Rode klaver kan dan een goede aanvulling zijn om de botstructuur te ondersteunen door zowel de aanwezige fyto-oestrogenen als de vele mineralen die de rode klaver rijk is. Rode klaver bevat saponinen. Dat zijn een soort natuurlijke 'zeepstoffen'.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Dit is voor vrouwen in de menopauze een groot voordeel, omdat veel overgangsklachten, zoals botverlies, zo beperkt kunnen worden.
Je kan bij Happy Seeds de rode klaver bestellen per zakje van 4 gram, 50 gram of per 500 gram. Je hebt 2 gram rode klaver zaden per vierkante meter nodig. Zaai tussen maart tot en met juli.
De rode klaver komt in het wild voor in heel Europa en in noordelijk en Centraal-Azië; zuidelijk vanaf het Middellands Zeegebied tot aan de Noordpoolcirkel. De rode klaver heeft zich ook in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gevestigd.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.
Klaverplanten blijken geschikt om het land met stikstof te bemesten.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Niet alleen voedingsstoffen maar ook water is essentieel voor gras om goed te groeien. Klaver kan daarentegen een stuk beter tegen droogte. Door je grasmat regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes, blijft het gras in topconditie.
Bloedmeel van DCM is rijk aan organische stikstof en zorgt voor een weelderige groei van de stengels en de bladeren. Deze organische meststof activeert bovendien het bodemleven, waardoor bacteriën zorgen voor extra humus.
Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens. Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.
Hop for her is een 100% natuurlijke duotherapie op basis van hop en soja. Het helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, prikkelbare gevoelens en stemmingswisselingen. Hop bevat krachtige fyto-oestrogenen, zogenaamde prenylflavonoïden.
Hoeveel zilverkaars kun je veilig slikken? Slik niet meer dan 40 mg zilverkaars per dag en gebruik het maximaal 6 maanden. Uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) blijkt dat je dan geen verhoogd gezondheidsrisico loopt. Wil je het langer slikken, neem dan contact op met een arts.