De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Om te zorgen dat uw koningspython 'tam' wordt en blijft, zult u de slang regelmatig moeten hanteren.
Slangen zijn erg intelligent. Omdat het echter wilde dieren zijn, worden ze niet beschouwd als een soort om te trainen. De meeste slangen kunnen daarom niet worden getraind. Het is belangrijk op te merken dat in gevangenschap gefokte slangen als tam worden beschouwd.
– voldoende ruimte voor de desbetreffende slang, – minimaal moet er één warmtebron (grondverwarming of spotlamp) aanwezig zijn, – het terrarium moet ontsnappingsvrij zijn (muizen en ratten moeten niet door de ventilatieroosters kunnen knagen), – het moet goed te reinigen zijn.
Samen met de koningspython is de rattenslang de populairste slang om als huisdier te houden. Naar schatting hebben tussen de 10.000 en 15.000 Nederlanders een rattenslang in huis.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
Maandelijks kost een korenslang, afhankelijk van de grootte, ongeveer 39 euro voor het voer, het vervangen van de lampen, de bodembedekking, de elektriciteit en het water. Als het dier ziek wordt of je wil kweken, kunnen de kosten hoog oplopen.
Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid. Er zijn maar enkele slangen echt heel gevaarlijk voor de mens: bijvoorbeeld de Afrikaanse cobra, mamba, reuzenadder, de Aziatische cobra en kraits en de Amerikaanse koraal- en ratelslang.
Over de hele wereld leven ongeveer 3000 soorten slangen. Het merendeel hiervan is niet geschikt om als huisdier te houden. De slang is niet gedomesticeerd zoals een hond of een kat, maar een wild dier.
Als ze kronkelen zetten ze zich af tegen stenen, takken of de ruwe bodem. Zintuigen Slangen hebben wel ogen, maar zien meestal slecht. Ze horen geen geluiden, omdat ze geen oren hebben, maar ze voelen wél de trillingen aan de grond.
De meeste slangen doden hun prooi met hun tanden. Die vlijmscherpe tanden zijn naar achteren gericht.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Benader de slang rustig maar zelfverzekerd. Leg je had op de rug van de slang om hem eerst even aan te raken, zo schrikt hij niet zo van het plotselinge oppakken. Pak dan de slang beet in het midden van zijn lijf, en til hem voorzichtig op.
Het is mogelijk dat twee verschillende slangen de zelfde prooi willen pakken, of dat ze elkaar grijpen en opeten. Dieren die u buiten vind moet u nooit geven, deze kunnen verschillende bacteri n en parasieten mee brengen. De muizen zijn volledig, en u hoeft dus geen vitamine en dergelijken toe te voegen.
Houd er echter rekening mee dat deze dieren, hoewel ze niet giftig zijn, lelijk kunnen bijten. Blijf altijd alert! De tijgerpython is een wurgslang die zijn prooi doodt door zich eromheen te winden. Vanaf een lengte van ongeveer twee meter kan hij een volwassen mens in ernstig gevaar brengen.
De aankoopprijs van een koningspython is afhankelijk van de grootte en de kleurvariant en kan variëren tussen 40 en meer dan 1000 €. De aankoop van een terrarium en de meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De ideale beginnersslang is een Pantherophis Gutatta, of wel een korenslang, en ook wel gutje genoemd. Deze heb je in vele verschillende kleuren en patronen, er zal er dus altijd wel 1 te vinden zijn die je mooi vind. Deze slang is makkelijk te houden en vergeeft jou je foutjes nog wel.
Je kan hem hiervoor een babymuis aanbieden. Hierna moet die elke 3 à 5 dagen gevoerd worden. Een volwassenslang eet eens in de week een muis. Als ze moeten vervellen hebben de slangen echter meestal geen eetlust.
De gladde slang en de ringslang zijn niet giftig en vallen zelden aan. Alleen als je er bijvoorbeeld per ongeluk op gaat staan. De adder is wel giftig, maar niet heel gevaarlijk voor mensen. Andere slangen die je in Nederland tegenkomt, komen hier niet in de natuur voor.
Blijf de slang in de gaten houden en laat hulpverlenende instanties waarschuwen. Blijf zelf op afstand. Probeer het dier niet te vangen. Blijf op meer dan 1 meter afstand van het dier.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
Eet het slangenvlees.
Er moet een lijn spieren aan weerszijden van de wervelkolom zitten; dit is het dikste stuk vlees op het lichaam van de slang. De ribben zitten vrij stevig vast aan de ruggengraat, dus knabbel met je tanden er stevig overheen om de rest van het vlees van de ribben te verwijderen.
Voor slangen zijn onze winters te koud om actief te kunnen zijn. Daarom gaan ze vanaf oktober tot het voorjaar in winterslaap. Een bekend fenomeen. Minder mensen weten dat de drie in Nederland voorkomende slangen niet gelijktijdig hun slaapje uit hebben.
Melkslang. De melkslang is een vrij kleine slang met felle kleuren, onder andere in rood-geel-zwart. Net als veel andere slangen eet dit dier levende prooidieren. Het is een slang met een goedaardig karakter die gemakkelijk als huisdier gehouden kan worden.