Van cupcakes tot muffins en van ruby cake tot red velvet, het is allemaal geschikt om in te vriezen. Al onze bakmixen met het woord 'cake' er in, kun je zonder problemen invriezen. En voeg daar voor het gemak ook nog maar deze baksels aan toe: macarons, sloffenbodem, biscuit, brownies en muffins.
Muffins invriezen
Muffins lenen zich ook goed om in te vriezen. Verpak ze luchtdicht, dan blijven ze 3 maanden goed.
Muffins kunnen tot wel 3 maanden worden bewaard in de diepvries zonder al te veel kwaliteitsverlies. Zorg ervoor dat je ze goed afkoelt voordat je ze invriest en wikkel ze individueel in plastic folie of plaats ze in diepvrieszakjes. Hierdoor blijven ze vers en kun je er altijd eentje pakken wanneer je zin hebt.
Muffins bewaar je, net als cupcakes, in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed. Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.
Cupcakes ontdooien
Verwijder eerst het huishoudfolie en laat ze rustig op het aanrecht ontdooien. Binnen één tot twee uur zijn ze ontdooit.
Muffins en cupcakes
Je kunt ze buiten de koelkast in een goed afgesloten doos of trommel bewaren. Deze baksels blijven dan ongeveer 3 dagen goed. In de vriezer kun je ze drie maanden bewaren. Zorg dat ze luchtdicht verpakt en helemaal afgekoeld zijn.
Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 cupcakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.
Muffins worden vaak gemaakt door de natte en droge ingrediënten apart te mixen, en later, voorzichtig bij elkaar te voegen. Cupcakes maak je daarentegen door alle ingrediënten samen te voegen in een mixer. Het beslag heeft weg van een cake, waar een muffin meer lijkt op bananenbrood.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Gebak invriezen
Voor vrijwel alle baksels geldt dat je ze vrij gemakkelijk kunt invriezen. Dat kan zowel in z'n geheel (een hele taart) als per portie (per punt). Zorg dat je het gebak goed verpakt in vershoudfolie en leg het dan in de vriezer. Het is zo tot ongeveer drie maanden houdbaar.
Ook cake die je lang wil bewaren, kan je invriezen. Doe hem in een plastic zak of -folie, in de diepvries, en je geniet er 3 maanden later nog van! Voor cupcakes geldt hetzelfde als voor cake: in een plastic zak blijven ze tot 3 maanden goed in de diepvries.
Cupcakes bewaren
Je kan gebakken cupcakes in een doos in de vriezer bewaren tot 3 maanden lang.
“Je kan ei-muffins tot zo'n drie dagen bewaren in de koelkast in een luchtdichte bak. Dat vind ik heel handig want dan weet ik zeker dat ik voor drie dagen een snack of snel ontbijt achter de hand heb.”
Slagroomtaart invriezen is mogelijk, maar de smaak en textuur zullen veranderen. Als slagroomtaart goed verpakt de vriezer in gaat, dan is de taart ongeveer 1 maand houdbaar. Indien je de slagroomtaart op korte termijn wilt consumeren, dan is het beter om de taart in de koelkast te bewaren.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet.Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
Gebak of vlaai gemaakt met vers fruit is niet geschikt om in te vriezen.
Bananenbrood kun je eenvoudig bewaren door het in te vriezen en is tot vier maanden houdbaar. Wikkel het bananenbrood in aluminiumfolie in en bewaar in een afsluitbare diepvrieszak waar je zoveel mogelijk lucht uit perst. Ontdooien doe je op het aanrecht of in de oven.
Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed. Voor cupcakes en muffins geldt hetzelfde als voor cakes.
In de koelkast droogt het gebak wat sneller uit en blijft een cake zo'n drie dagen goed. Invriezen kan ook. Zo blijft 'ie het langste houdbaar; tot wel drie maanden.
De cupcakes koelen af
Dus wanneer je cakeje afkoelt, daalt de temperatuur in de luchtkamers van je cupcake. Die krimpen en dus zakt je cupcake een beetje in. Heel wetenschappelijk ð , maar niet ernstig. Je cupcake zal niet heel erg inzakken door het afkoelen wanneer je het recept goed gevolgd hebt.
De cupcake-decoratietechniek die vaak door ons wordt gebruikt is het maken van mooie swirls van frostings. Dit doe je met een spuitzak of spatel. Recepten voor frostings en toppings vind je hier.
Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.
In de koelkast kun je ze 2-3 dagen bewaren. Wil je ze liever invriezen, dan doe je dit het best in de siliconen matjes. Houd er dan wel rekening mee dat de petit fours nog niet helemaal zijn afgewerkt. Ingevroren blijven de petit fours onafgewerkt 2-3 maanden goed.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op 'n rijtje gezet: pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen. gerechten die al gefrituurd zijn.