Per 1 januari 2023 vallen vitamine D- en calcium-supplementen buiten de basisverzekering. Dat betekent dat je zelf voor deze supplementen moet betalen, zelfs als je vitamine D en calcium op voorschrift van je arts slikt.
Maandag 21 november 2022 – Met ingang van 2023 worden de calcium/D3 tabletten die u na uw maagverkleining moet gebruiken, niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Wij begrijpen dat dit vragen oproept.
Per 1 januari 2023 stopt de vergoeding voor alle middelen die bedoeld zijn om een vitamine D-tekort te voorkomen of te behandelen. Dat zijn middelen met alleen colecalciferol, calcifediol en middelen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) en/of alendroninezuur.
Kalktabletten zijn zonder doktersvoorschrift te koop bij bijvoorbeeld een drogist. ,,Het heeft geen zin om in het wilde weg calcium in te nemen, want er kleeft wel degelijk een risico aan onbeperkte inname", bevestigt Gert Laekeman, hoogleraar Klinische Farmacologie en Farmacotherapie aan de KU Leuven.
Mensen van 50 jaar en ouder en jongere mensen met botontkalking hebben 1200 mg calcium nodig. Dit in combinatie met tenminste 10 microgram vitamine D. Voor mensen van 70 jaar en ouder wordt 1200 mg calcium geadviseerd, samen met 20 microgram vitamine D.
Magnesium is een fysiologische calciumantagonist. Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Per 1 januari 2023 wijzigt het basispakket. De hoogte van het eigen risico blijft € 385.De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € 250.
Calcium zit vooral in melkproducten, waardoor het voor veganisten vaak lastiger is om voldoende calcium binnen te krijgen. Gelukkig zijn er ook niet-dierlijke bronnen van calcium en kan ook suppletie een oplossing bieden. Holland & Barrett heeft calciumtabletten van veel merken en in verschillende doseringen.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de medicijnen die in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Op de website Medicijnkosten.nl ziet u welke medicijnen dit zijn. De overheid bepaalt welke medicijnen er in het basispakket zitten.
De Gezondheidsraad adviseert 1100 mg Calcium per dag en een inname van 10 µg (400 IU) Vitamine-D per dag voor mensen van 50 tot 70 jaar. Mensen ouder dan 70 jaar wordt geadviseerd om 1200 mg calcium en 20 µg (800 IU) vitamine-D per dag in te nemen (Gezondheidsraad, 2019).
Vraag 6: Welke vitamine D wordt vanaf 1 januari 2023 nog wel vergoed? Antwoord: Alfacalcidol en calcitriol zijn vormen van vitamine D die wel vergoed blijven.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. De combinatie calciumfosfaat en colecalciferol wordt gebruikt bij een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.
Ook magnesium en vitamine D houden met elkaar verband. Magnesium, in hoge dosering, is nodig om het lichaam te helpen vitamine D om te zetten. Je wilt dus een magnesiumtekort voorkomen. Gebruik je ook calcium, dan moet je extra oppassen voor een tekort: calcium remt de opname van magnesium.
Vitamine D helpt om het calcium uit de voeding op te nemen én om calcium in de botten vast te leggen. Het lichaam maakt de hoeveelheid vitamine D die nodig is voor het grootste deel zelf aan met behulp van zonlicht.
Calcium zorgt ervoor dat de microscopische spiertjes in de wand van de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloedvaten nauwer worden. In het geval van vernauwingen van de (krans-)slagaders willen we dit vermijden. Hiervoor worden 'antagonisten' of 'tegenwerkers' van calcium gegeven.
Een langdurige calciumtekort kan leiden tot botontkalking (osteoporose ), waardoor een verhoogd risico op botbreuken optreedt. Als de calciumspiegel in het bloed ernstig verlaagd is, kan dit leiden tot levensbedreigende hartritmestoornissen.
Stop met roken en drink minder alcohol
Roken tast de gezondheid van uw botten aan. Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd.Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.