In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
De kans om profvoetballer te worden is statistisch gezien 1 op 10.000. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om deze kans aanzienlijk te vergroten. In dit artikel geven we vijf tips om de kans op profvoetbal te vergroten.
Om profvoetballer te kunnen worden, moet je talent hebben en een hele goede baltechniek. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven.
Alles om dat ene unieke talent zo goed mogelijk te maken. Of vanuit het perspectief van het kind: alles om de kans te vergroten dat het bij de profclub mag blijven. Wie op zijn achtste bij een profclub terechtkomt, heeft volgens de KNVB gemiddeld 2 procent kans om profvoetballer te worden.
Train hard en vanaf jonge leeftijd
Profvoetballer worden gaat niet van de ene op de andere dag, er is een greintje voor nodig. De meeste voetballers zijn gescout voor de leeftijd van 13 uit provinciale competities, dus je moet van jongs af aan je best doen om er zeker van te zijn dat je een kans van slagen hebt.
Aannemen, dribbelen, drijven, passen, schieten, koppen, blokken, sliding. Hoe is zijn balcontrole en aanname, kan hij een tegenstander passeren, ballen inspelen op de juiste snelheid, kan hij een bal afpakken en kan de speler dit ook wanneer de druk toeneemt tijdens de wedstrijd.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
Er is in Nederland geen geaccrediteerde opleiding beschikbaar tot voetbalscout. Dat komt omdat scouts vaak intern worden opgeleid bij een voetbalteam. De meeste voetbalscouts hebben vele jaren ervaring in de voetballerij en kennen daardoor de fijne kneepjes van het vak.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Een scout bezoekt een of meerdere clubs in een weekend. Hij meldt zich voorafgaand aan een wedstrijd bij de vereniging, trainer of leider. Als hij een interessante speler ziet, vraagt hij na afloop de contactgegevens op. De KNVB-scouts zijn vrijwilligers.
In ons land heeft een jongen 1 kans op 2.260 om later professioneel voetbal te spelen.
De KNVB maakt voetballen mogelijk voor iedere volwassene.
De gemiddelde leeftijd van de oud-profvoetballers is 36,3 jaar. De gemiddelde leeftijd van de actieve profvoetballers is 26,3 jaar.
'Als ik bij een wedstrijdje sta te kijken, zie ik al snel de spelers die opvallen. Dan ga ik deze goed observeren waar ze echt in uitblinken. Waar ik naar kijk is techniek-snelheid-persoonlijkheid-inzicht. Ook het kijkgedrag van de speler is nu een belangrijke factor, zodat hij ziet wat er om hem heen gebeurt.
Voetbal is één van de meest complexe en chaotische sporten die er is. Tijdens het spel zijn er continue veranderingen. In een wedstrijd zijn er binnen een minuut 4 tot 5 momenten waarin bijvoorbeeld een omschakelmoment terugkomt.
Net als veel voetballers, traint Cristiano Ronaldo normaal gesproken vijf dagen per week, afhankelijk van de wedstrijden door de week en in het weekend. Op typische trainingsdagen worden voornamelijk cardiotraining oefeningen gedaan, krachttraining, oefenwedstrijden en partijtjes.
De selectie traint twee keer per week op dinsdag en donderdagavond onder begeleiding van een professionele trainer.
- Gemiddeld legt een voetballer tussen de 10 en 12 km af tijdens een wedstrijd. - Een keeper legt gemiddeld tijdens een wedstrijd rond de 4 km af. - Het blijkt dat middenvelders veelal de grootste afstanden afleggen.
Naast discipline, concentratie en omgang met tegenslag, scoren topvoetballers ook hoog op motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn ze veerkrachtiger en committeren ze zich meer aan de sport. Ook zijn ze beter in mentale training zoals mental imagery, waarbij een speler zich een bepaalde voetbalbeweging inbeeld.
Voetbal is een teamsport en het is daarom belangrijk dat kinderen leren samenwerken, communiceren en respect hebben voor elkaar. Een goede pedagogische aanpak kan ervoor zorgen dat kinderen deze vaardigheden ontwikkelen en in staat zijn om goed te functioneren binnen een team.
In eerste instantie zou je denken dat het als ondersteuning van de borst en rug dient, maar niets is minder waar. Het minivestje zit namelijk vol geavanceerde meetapparatuur en dient als gps-tracker.