IP44 is voldoende om de vochtigheid in de badkamer aan te gaan. In zone 2 kan je IP44 gebruiken. Badkamerverlichting buiten zone 3 kunnen gewoon zonder IP-waarde (IP20) geplaatst worden. Je hebt alleen in de gevaarlijke zones van de badkamer speciale armaturen nodig met LED verlichting.
Plaats je bijvoorbeeld een inbouwspot vlak boven je douche, dan moet het spotje een IP-waarde hebben van IP65. Daar in de buurt, naast de douche, bad of wasbak heb je een lamp nodig met een afdichtingsklasse van IP44.
IP 44 en IP 54 zijn geschikt voor ruimtes waar de verlichting alleen met waterspetters of regen in aanraking komt. Mocht het armatuur in aanraking komen met grote hoeveelheden water, dan is het verstandig om te kiezen voor IP 65. IP54 en IP44 lampen zijn namelijk niet waterdicht, enkel spatwaterdicht.
De IP-waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP-waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer.
Zone 2: tot 60cm rond het bad of de douche
Ook in deze zone is een zeer lage veiligheidsspanning nog steeds verplicht. 230 V spanning is wel toegelaten als het gaat over verlichting die op minstens 1.60m boven de grond hangt. Dat toestel dient wel aangesloten te zijn op een differentieelschakelaar van 30 mA.
IP zone 3. De derde zone is de rest van de badkamer en begint direct buiten zone 2. Doordat er hier geen direct contact is met water of vocht, is dit de 'veiligste' zone voor producten. Deze zone heeft dan ook de laagste IP waarde.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
IP44 is voldoende om de vochtigheid in de badkamer aan te gaan. In zone 2 kan je IP44 gebruiken. Badkamerverlichting buiten zone 3 kunnen gewoon zonder IP-waarde (IP20) geplaatst worden. Je hebt alleen in de gevaarlijke zones van de badkamer speciale armaturen nodig met LED verlichting.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
IP44 is spatwaterdicht.IP54 is stofdicht en kan tegen een plensbui.IP55 is spuitwaterdicht. IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen.
Voorbeelden van IP-waarden
IP20: Stofdicht. IP21: Drupwaterdicht. IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
De Europese unie adviseert 200 - 400 lux in de badkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je badkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 200x10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten.
Het eerste cijfer verwijst naar de weerstand van vaste stoffen. IP4X beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1mm. Het tweede cijfer verwijst naar de weerstand van vloeistoffen. IPX4 beschermd tegen opspattend water.
De IP-waarden van lampen
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting)
IP20 is in de meeste gevallen geschikt voor de badkamer.
Mag ik LED verlichting ook in vochtige en natte ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer gebruiken? LED lampen met een kunststof koelhuis kunt u zonder beperking in de badkamer gebruiken. Er zijn speciale normen voor lampen die spatwaterdicht of volledig waterdicht moeten zijn, in dit geval de zogenaamde IP-code.
Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
Ze zijn veilig tegen lichte regen en dauw, maar onderdompeling in water maakt ze kapot.
Smartwatches met deze IP-code kunnen inderdaad tegen een beetje water, maar de IP67 Rating houdt alleen in dat het toestel volledig stofdicht is, en een onderdompeling van 30 minuten in stilstaand water kan weerstaan.
De benodigde grootte van jouw badkamer is namelijk afhankelijk van jouw eisen. Leuk om te weten: de gemiddelde badkamergrootte is zo'n 8 á 9m². Lees verder om erachter te komen hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw ideale badkamer.
Gemiddeld gaat een badkamer 19,5 jaar mee. De meeste badkamers zijn tussen de 11 en 20 jaar oud. De oudere badkamers zijn vaak gedateerd of soms wel sterk verouderd.
Hoeveel ruimte je als gezin nodig hebt in de badkamer hangt van veel factoren af. De gemiddelde badkamer in Nederland beslaat ongeveer 8,5 m² en dat is best een aardig formaat. Op dat vloeroppervlak kun je een douche, los bad, wastafel en wc kwijt en dan is er ook nog voldoende opbergruimte en een radiator.