Pesten op de werkvloer wordt vaak gedreven door haat en jaloezie van de daders. Narcisten hebben mensen nodig die ze kunnen manipuleren en voor hun kar kunnen spannen.
Een van de gemeenste manieren waarop een narcist manipuleert, is door middel van pesten. Hij of zij kan jou raken met de gemeenste opmerkingen en geeft jou het gevoel dat jouw mening of visie niet telt. De narcist vindt het fijn als jij zijn kijk op de wereld overneemt en anders, in ieder geval niet tegenspreekt.
Narcisten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een onvoorspelbaar karakter hebben! Zij kunnen agressief worden wanneer ze de situatie niet onder controle blijken te hebben en het niet gaat zoals zij het bedacht hadden, dan kunnen zij onberekenbaar worden en gaan treiteren.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Mensen voelen zich niet gezien en niet gewaardeerd; ze hebben het gevoel dat ze er niet toe doen. Daardoor worden ze murw en verdwijnt hun motivatie en werkplezier. Daarnaast creëren narcistische leiders tweespalt om zich heen. Het zijn ware meesters in het uitspelen van mensen tegen elkaar.
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Ze zijn sterk gefocust op zichzelf en hun eigen behoeften (egoïstisch), en ze tonen vaak weinig empathie (inlevingsvermogen) voor anderen. Ook kunnen narcisten over het algemeen slecht tegen kritiek. Zo kunnen ze erg boos worden of juist doen alsof het hen niets uitmaakt. Narcisme komt voor in vele vormen.
Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere 'speciale' personen of instituties. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.
De narcist doet jou niet zozeer pijn om jou pijn te doen, maar meer omdat hij met wat hij op dat moment doet er béter van wordt. Het is dan ook nooit persoonlijk bedoeld!
Veranderingen PS op latere leeftijd
Op latere leeftijd toont men meer passief-agressieve gedragingen, verslavingsgedrag of depressieve uitingen. Bij ouderen met narcistische problematiek komen vaker stemmingsproblemen voor, en ook suïcidaal gedrag. Voor hen zijn aanzien, status en uiterlijk zeer belangrijk.
Houd in gedachten dat het gedrag van een narcist lijkt op het gedrag van een kind.Geef hem geen aandacht als hij negatieve aandacht vraagt. Anders zal hij blijven provoceren en discussiëren, want daarmee krijgt hij jouw aandacht. Beter is het dan om tijdelijk even weg te gaan!
Probeer, als je niet anders kunt, een narcist in zo'n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten.Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Narcisten geven bij de kennismaking een goede indruk. Maar binnen enkele weken hebben de mensen hen door. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ze geven wel aan, dat ze veel vrienden hebben, maar bij navraag blijken die 'vrienden' zich van vriendschap niet bewust!
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Dat is doodeng, dat is de grootste angst van een narcist. Helemaal alleen, onderaan de maatschappelijke ladder, die angst is overweldigend voor ze, een basisvertrouwen in zichzelf en andere mensen ontbreekt helaas. De vernedering, het besef: Dat hij/zij een sterveling is, net zoals iedereen hier op aarde.
Een van de kenmerken van een narcist is namelijk dat ze niet alleen liegen tegen anderen, maar ook tegen zichzelf. 18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit. Ze houden hun partner nauwlettend in de gaten en willen voortdurend testen of de partner wel genoeg van hen houdt.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.
Omdat ze zelf niet zo bewust van hun lage zelfbeeld, is het moeilijk zelfinzicht te krijgen en zich aan te passen aan de wereld om hen heen. Daarnaast is behandeling voor hen een teken van 'zwakte'. Afhankelijk zijn van de bewondering van anderen kan echter veel stress, depressie en angst met zich brengen.